Xίος: Aνθισμένη και ανεξερεύνητη

Xίος: Aνθισμένη και ανεξερεύνητη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ταξίδι στον Μεσαίωνα

Τα Καστροχώρια-Μαστιχοχώρια στη νότια Χίο ισοδυναμούν με ταξίδι στον χρόνο. Μεστά, Πυργί, Βέσσα, Ολύμποι είναι τα ομορφότερα. Στο Πυργί θα τα χάσετε με τα περίφημα «ξυστά» στους τοίχους, τα γεωμετρικά και ασπρόμαυρα μοτίβα, και με το απίθανο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 22710-72212, www.piop.gr). Στα Μεστά θα… χαθείτε στον μεσαιωνικό λαβύρινθο και θα πιείτε καφέ στην υπέροχη πλατεία.

Xίος: Aνθισμένη και ανεξερεύνητη-1

Στο μαστιχοχώρι Πυργί τα περίφημα «ξυστά» είναι παντού. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

2. Μύρισε μανταρίνι

Ο περίφημος Κάμπος της Χίου με τα περιβόλια εσπεριδοειδών και τα αρχοντικά σπίτια γίνεται προσβάσιμος σε όλους χάρη στο επισκέψιμο Κτήμα Citrus (τηλ. 22710-31513, citrus-chios.gr). Στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό και στο Μουσείο Εσπεριδοειδών θα μάθετε την ιστορία του Κάμπου και θα απολαύσετε τα προϊόντα που παράγουν οι άνθρωποί του – γλυκά, μαρμελάδες, πίτες φρούτων, κ.λπ. Ιδιαίτερα δοκιμάστε τα βραβευμένα προϊόντα με χιώτικο μανταρίνι, το οποίο καλλιεργείται μόνο στον Κάμπο της Χίου από το 1850.  

3. Πεζοπορία στον Βορρά

Δοκιμάστε την ανάβαση στην κορυφή του όρους Πελινναίο με μήκος 6 χλμ. ή το μονοπάτι στο φαράγγι των Καμπιών (3,5 χλμ.), το οποίο έχει επεκταθεί σε μια κυκλική διαδρομή που επιστρέφει στο χωριό περνώντας από τον Αγρελωπό και ένα παλιό πέτρινο γεφύρι (11 χλμ.). Επίσης, ενδιαφέρον έχει το ολοκαίνουργιο δίκτυο της Αμανής, συνολικού μήκους 55 χλμ., γύρω από τον οικισμό Αγιάσματα. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σηματοδότηση, στη Βολισσό θα βρείτε ανθρώπους πρόθυμους να σας συνοδεύσουν.

4. Αρχοντικός ύπνος

Ένα μοσχοβολιστό κτήμα γεμάτο πορτοκαλιές και μανταρινιές, περιποιημένοι κήποι με λουλούδια και απόλυτη ησυχία. Η διαμονή στον ξενώνα Περλέας (τηλ. 22710-32217, www.perleas.gr), στο αρχοντικό γενοβέζικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα μέσα στον Κάμπο, κάνει τον χρόνο να σταματά. Αντίκες και αναπαλαιωμένα έπιπλα, θέα από τα δωμάτια προς τα περιβόλια, τζαζ και σόουλ μουσική και ζεστή φιλοξενία ολοκληρώνουν την εμπειρία.

5. Αγρότες για μία μέρα

«Κεντήστε» τα μαστιχόδεντρα, τρυγήστε τα χιώτικα αμπέλια, συλλέξτε τα κηπευτικά. Οι βιωματικές δραστηριότητες διοργανώνονται από την εταιρεία οικοτουρισμού Masticulture (www.masticulture.com, τηλ. 6976-113007), η οποία διαθέτει και συνοδούς για οργανωμένη ποδηλασία, πεζοπορία, καγιάκ και δραστηριότητες για παιδιά.

6. Κοκτέιλ φιναλίστ

Το ΟΖ (στη Στοά Φραγκάκη) και το 44 (Λεωφ. Αιγαίου 44) είναι τα μπαράκια στην πόλη της Χίου, τα οποία έχετε ιδιαίτερο λόγο να αναζητήσετε. Οι bartenders τους είναι φιναλίστ στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό Skinos Mediterranean Cocktails Challenge. Στο 44 ειδικά ζητήστε οπωσδήποτε από τον Γιάννη Κουτσουράδη το κοκτέιλ Renaissance που προκρίθηκε (το έφτιαξε μαζί με τον Χρήστο Μαζαράκη), αφού, εκτός από τη μαστίχα την οποία περιέχουν όλα τα διαγωνιζόμενα κοκτέιλ, περιέχει και άλειμμα χιώτικου μανταρινιού.

7. Βουτιές στα βαθιά

Κολυμπήστε στην παραλία Αποθήκα, που μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο τα Μαύρα Βόλια, αλλά είναι κι αυτή υπέροχη. Κρυστάλλινα νερά, ψιλό βότσαλο και το beach bar Τortuga canteen για τα μεσημεριανά κοκτέιλ, το οποίο είναι παράλληλα και σχολή κατάδυσης (τηλ. 6974-725459). Στα συν και η μικροσκοπική κρυφή παραλία ακριβώς δίπλα, στην οποία πας κολυμπώντας.

 

Μετάβαση

 

Αεροπορικώς από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με πτήσεις των Olympic Air, Aegean, Sky Express, Αstra, από 67 ευρώ και 61 ευρώ αντίστοιχα η απλή μετάβαση. Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά με πλοία των Blue Star και Hellenic Seaways, από 20 ευρώ η απλή μετάβαση, από 65,50 ευρώ το ΙΧ.

Διαμονή

Στα Μεστά, στο ατμοσφαιρικό Lida Mary (τηλ. 22710-76217, www.lidamary.gr, από 55 ευρώ). Στον Άγιο Ιωάννη, στο φινετσάτο Monolia maisonettes (τηλ. 6977-240734, www.monolia-chios.gr, από 90 ευρώ), με θέα στη θάλασσα. Στην πόλη, στο Chandris (τηλ. 22710-44401, www.chandris.gr, από 150 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή