Η νέα συμφωνία για τα εργασιακά

Η νέα συμφωνία για τα εργασιακά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, όπως συνήθως, τα κείμενα της νέας μνημονιακής συμφωνίας. Υπενθυμίζω ότι κατά μήνα Νοέμβριο 2016, η κυβέρνηση απειλούσε με πλήρη κατάργηση όσων ρυθμίσεων επί εργασιακών ζητημάτων είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με σκοπό την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, προ κρίσης και προ μνημονίων. Εκείνη η προπαγάνδα έγινε ταυτοχρόνως με την παρακλητική επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία η κυβέρνηση ζητούσε από το ΔΝΤ να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σκοπό τη σύναψη ξεχωριστής μνημονιακής συμφωνίας. Καλούσαν δηλαδή τον διαπρύσιο υποστηρικτή των αλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί και ταυτοχρόνως υπόσχονταν στους οπαδούς τους ότι θα επαναφέρουν αυτούσιο το παλαιό καθεστώς.

Θα αναφερθώ σήμερα στις προβλέψεις που περιλαμβάνει το κεφάλαιο «4.1 – Αγορά Εργασίας και Ανθρώπινο Κεφάλαιο» στις σελίδες 26-31 του αγγλικού πρωτοτύπου. Η επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει (§ i-a) τη διατήρηση όλων των ρυθμίσεων που έγιναν το 2011 μέχρι το τέλος του προγράμματος ESM, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης σύμβασης. Υπενθυμίζουμε τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της εργοδοσίας περί της επικείμενης κατάργησης του πλαισίου.

Επίσης (§ i-b) μέχρι τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί σύστημα ελέγχου της πραγματικής αντιπροσωπευτικότητας των σημερινών εργατικών και εργοδοτικών σωματείων και ενώσεων (§ iii-b-i). Συνδυαστικά, με νομοθετική ρύθμιση θα διατυπωθούν εξαρχής οι κανόνες και περιπτώσεις προστασίας στελεχών των σωματείων καθώς και των εργασιακών τους προνομίων.

Δημιουργείται επίσης νέο πλαίσιο συλλογικών απολύσεων, που αφαιρεί από τον πολιτικό παράγοντα (δηλ. τον υπουργό Εργασίας) τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε σχετικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 αρχικώς και μέχρι τον Μάρτιο 2018 οριστικώς, θα τροποποιηθεί πάλι η διαδικασία μεσολάβησης επί εργασιακών θεμάτων.

Τέλος, μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα συνταχθεί νέος Κώδικας Εργασιακής Νομοθεσίας στη θέση της παλαιάς νομοθεσίας που οι «αριστεροί» υποσχέθηκαν να επαναφέρουν. Με δυο λόγια, και στα εργασιακά θέματα, άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Το μόνο που πέτυχαν είναι να διατηρήσουν σειρά εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι πάντοτε βλαπτικές για το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. Χωρίς λόγο, επιπλέον. Πλην, ίσως, της κομματικής τριβής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή