Πού να βρω την ψυχή μου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυρία Κονιόρδου, η γνωστή τραγωδός, προσέφερε εντελώς δωρεάν στο κοινό της συνέντευξης Τύπου του υπουργείου της ένα απόσπασμα από το Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Το σύντομο ρεσιτάλ δόθηκε χωρίς συνοδεία οργάνων, όμως η α καπέλα παράσταση εστέφθη, κατά γενικήν ομολογία, από επιτυχία. Ορισμένοι θεώρησαν την κατάληξη της συνέντευξης ως σύμπτωμα συγχύσεως, έστω παροδικής ή στιγμιαίας, απ’ αυτές που ενίοτε καταλαμβάνουν τον νου των καλλιτεχνικών φύσεων. Παραγνωρίζουν το γεγονός ότι επρόκειτο για την παρουσίαση του νέου προγράμματος της Λυρικής, ως επίσης και την ψυχή της ελληνικής Αριστεράς η οποία έχει προβιβάσει τον λυρισμό σε ιδεολογία. Ποιος άλλος, εκτός από τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, έχει βρει τον τρόπο να εκφράσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πόνο και τα πάθη αυτού του αδικημένου, κατατρεγμένου και υπερήφανου λαού; Ποιος πόνεσε περισσότερο για τα μνημόνια που υπέγραψε; Ποιος ξενύχτησε μήνες για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση του λαού από τους αιμοσταγείς δανειστές;

Δεν έχω ακούσει τον κ. Φλαμπουράρη να τραγουδάει για να νανουρίσει το ανιψάκι του τον Ερνέστο, όμως αυτήκοοι μάρτυρες με διαβεβαίωσαν ότι ανατρίχιασαν όταν άκουσαν την κ. Κονιόρδου να ψέλνει: «Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ…». Ηταν, μου είπαν, σαν λυγμός αγωνίας ενός ανθρώπου εγκλωβισμένου σε ένα υπουργείο απάνθρωπο και καταπιεστικό. Και είναι η αλήθεια ότι δεν υπάρχει πιο ψυχοφθόρο πράγμα από τη διαλυμένη γραφειοκρατία ενός ελληνικού υπουργείου. Χάνεις την ψυχή σου εκεί μέσα. Δεν ισχύει το ίδιο και για τα ΔΗΠΕΘΕ. Πληροφορήθηκα ότι ο εθνικός μας δικαστής Κώστας Καζάκος, ήρως εκ των ων ουκ άνευ της αντίστασης κατά της χούντας, πρώην βουλευτής και νυν διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, αποφάσισε, ως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών να αναθέσει στον ηθοποιό Κώστα Καζάκο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τραγωδία του Σοφοκλέους «Οιδίπους επί Κολωνώ», που θα παρουσιασθεί στην Επίδαυρο.

Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να συγχέετε τον Κώστα Καζάκο με τον Κώστα Καζάκο. Ο Κώστας Καζάκος σκέφτηκε ψύχραιμα. Ποιος ηθοποιός θα μπορούσε να ερμηνεύσει τον Οιδίποδα επί Κολωνώ σήμερα; Ο Χαϊκάλης είναι κωμικός και ο Μιχελογιαννάκης γιατρός. Στο πιο σοβαρό τώρα, ο Μινωτής που έπαιζε χρόνια το έργο θα το έχει βαρεθεί. Εξάλλου, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ποιος μένει; «Γιατί δεν σκεφτόμαστε τον Κώστα Καζάκο;» του ψιθύρισε, διστακτικά, κάποιος από τους συμβούλους του. «Δεν είναι κακή ιδέα, απλώς δεν ξέρω μην έχει κλείσει για το καλοκαίρι», είπε ο Κώστας Καζάκος. Και συμπλήρωσε: «Ασε θα του τηλεφωνήσω εγώ που είναι φίλος μου», «Μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει να τελειώνουμε, βρε Κώστα», είπε ο Κώστας Καζάκος και δέχθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή