Στα άκρα η κόντρα για τους συμβασιούχους ΟΤΑ

Στα άκρα η κόντρα για τους συμβασιούχους ΟΤΑ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των συμβασιούχων ΟΤΑ, την ώρα που το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας, μετά τη νέα κυβερνητική πρόταση και τη συνάντηση των εκπροσώπων του Σωματείου με τον πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νοιάζεται μόνο για την πολιτική της πελατεία», με το Μαξίμου να απαντά ότι στόχος της Πειραιώς είναι «να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιώτες».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Την ίδια ώρα, πυρά κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε, ακολούθως, στη Βουλή αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Ο τελευταίος έκανε λόγο για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, σχολιάζοντας την χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Θα εκπέσει η διάταξη αυτή. Πάλι τους ξανακοροϊδεύετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει. Γιατί κάτω από το καθεστώς πιέσεων, να αφορά μόνο αυτούς τους συμβασιούχους και όχι άλλους; Βάζετε απέναντι σας τους άλλους. Γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι που πήραν δύο οχτάμηνα να έχουν αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο να αποκλείσουν τους υπόλοιπους;» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν είναι η ΝΔ που παράτεινε τις συμβάσεις. Εσείς το πράξατε. Πρώτα ο κ. Βερναρδάκης και μετά η κ. Γεροβασίλη. Εμείς σας λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματικό, θα δημιουργήσει εμπλοκή. Δεν μας ακούσατε τότε, δεν ακούτε και τώρα».

Ακόμα, ο κ. Βορίδης επέκρινε το γεγονός, ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τους Δήμους να κάνουν τα οργανογράμματα, ώστε, όπως είπε, «να πάμε σε μια εύκολη και καθαρή λύση».

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να βάλουν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, σημειώνοντας ότι με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση, από τις 2.500 που θα προσληφθούν σε σύνολο 10.000 εργαζομένων στην καθαριότητα, θα μείνουν απέξω 7.500 εργαζόμενοι.

«Το άρθρο 61 λέει, ότι αν ο Δήμος το επιθυμεί και αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο με 50 συν 1 και αιτιολογήσει την απόφαση, μπορεί να αποφασίσει να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες.

Πρέπει να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση. Να υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες των Δήμων να αποφασίζουν. Εσείς όμως τους θέλετε εγκλωβισμένους στην καταστροφή και στο χάος για να κάνετε ρυθμίσεις και να εμφανίζεστε ως σωτήρες» υποστήριξε.

Κλείνοντας, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος των καταστάσεων που ίδια δημιούργησε, με ανέφικτες υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, που αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει νέους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Βορίδη, γιατί δεν έκανε δίμηνες ή επτάμηνες συμβάσεις, επεσήμανε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λέει ότι πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραθεριστικών περιοχών, οι προσλήψεις πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Το άρθρο 61 λέει ότι πρέπει προηγουμένως να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και αν οι Δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις, τότε μπορούν να προσφύγουν σε ιδιώτες για τα σκουπίδια» επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε:

«Αυτές οι υπηρεσίες είναι πλήρως ανταποδοτικές. Γι΄ αυτό συμφωνήσαμε να εξαιρούνται από τον κανόνα ένα προς 4. Με το παράλληλο πρόγραμμα εξαιρούσαμε από τον κανόνα των προσλήψεων την καθαριότητα».

Απαντώντας στις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στο παρά πέντε αλλαγές, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «και στο παρά πέντε και στο και πέντε επιβάλλεται η κυβέρνηση, όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, να έχει αντανακλαστικά και να δίνει λύσεις».

«Εσείς δυστυχώς συναγωνίζεστε να γίνετε πιο αυθεντικοί από τους νεοφιλελεύθερους» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της μοριοδότησης, ο κ. Σκουρλέτης, υποστήριξε, ότι αφορά όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και επεσήμανε ότι κριτήριο δεν είναι μόνο όσοι είχαν οχτάμηνες συμβάσεις, αλλά και άλλα, όπως η ανεργία, που έχει περισσότερα μόρια όπως είπε, και οι πολύτεκνοι.

«Την ευθύνη την έχει το ΑΣΕΠ, άρα το επιχείρημα δεν ευσταθεί ότι πρόκειται περί κλειστού φωτογραφικού διαγωνισμού» τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Πρόκειται για μια πρόταση που προσπαθεί τη δεδομένη στιγμή να προκρίνει τη βέλτιστη λύση. Δεν υποχρεώνει τους δημάρχους, αλλά δίνει διέξοδο και κυρίως βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση, προωθώντας μόνιμες σταθερές βάσεις. Αφήστε τα επιχειρήματα που προσφέρουν μόνο στο να προωθήσετε την εμμονή σας να παραδώσετε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, γι΄ αυτό αρνείστε την παράταση των συμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 2,5 χρόνια εμπαίζει τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και ότι εξακολουθεί να επιμένει σε μια πελατειακή λογική, που είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Δεν μπορεί να ανανεώνουμε συμβάσεις για να κάνουμε πελατάκια. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην κάνουμε μαϊμουδιές, ενώ εμείς είμαστε και καινούργιοι και καλύτεροι απατεώνες από τους προηγούμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή