Αναρμόδια για την υπόθεση Παπαντωνίου η Προανακριτική της Βουλής

Αναρμόδια για την υπόθεση Παπαντωνίου η Προανακριτική της Βουλής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία έριξε την Τρίτη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση κατά του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Η Επιτροπή, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, ώστε να δικαστεί για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες. Αύριο Τετάρτη, τα μέλη της Προανακριτικής θα παραδώσουν το πόρισμα τους στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί η ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στο σκεπτικό του πορίσματος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραπέμπει το θέμα στην τακτική Δικαιοσύνη, ενώ σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

«Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου – και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα που καταλήγει: «Ο πρώην υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή, της επιτροπής, στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της Βουλής. Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου».

Πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το πόρισμα ενέκριναν με επιφυλάξεις, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και το Ποτάμι διαφώνησαν, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Από την πλευρά της, η ΝΔ δια των εκπροσώπων της που συμμετείχαν στην Επιτροπή, επέκρινε «τους υψηλούς τόνους και τις τυμπανοκρουσίες» με τα οποία θέλησε να περιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το έργο της Επιτροπής, κατηγορώντας τον ότι κινήθηκε «σε μια λογική παραπλάνησης και δημιουργίας υπερβολικών εντυπώσεων». Το Ποτάμι, ζήτησε «τη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό, κατά το σύνταγμα, πόρισμα», υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά». Επίσης, και το ΚΚΕ με χθεσινή ανακοίνωσή του, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης για τον κ. Παπαντωνίου.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή