Πρώτη συνεδρίαση της νέας γαλλικής Βουλής

Πρώτη συνεδρίαση της νέας γαλλικής Βουλής

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την εναρκτήρια συνεδρίασή της πραγματοποίησε χθες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να υπογραμμίζουν την έλλειψη πολιτικής πείρας πολλών μελών του κυβερνώντος κόμματος «Η Δημοκρατία σε Κίνηση». Μόλις 27 από τους 308 βουλευτές της «Δημοκρατίας σε Κίνηση» υπηρέτησαν στην προηγούμενη Bουλή.

Το κόμμα εξέλεξε χθες τον πρώην οικολόγο Φρανσουά ντε Ρουζί, ως πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Βαλς να μην προσχωρήσει στην Κ.Ο. των Σοσιαλιστών, επιλέγοντας τον ρόλο του «συνεργαζόμενου» με το κόμμα του Μακρόν.

Παρότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν δεν πέτυχε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν συγκέντρωσε τους απαραίτητους 15 βουλευτές, η πρόεδρός του εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να προσελκύσει στις τάξεις του Μετώπου απογοητευμένους βουλευτές των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών.

Στο μεταξύ, δύο από τις σημαντικότερες μελλοντικές προκλήσεις της κυβέρνησης Μακρόν παραμένουν η ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου και η μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα επιτρέψει μία ακόμη χρονική επέκταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, μέχρι 1/11, ενώ ο ποινικός κώδικας θα αναμορφωθεί, έτσι ώστε οι Αρχές «να αποκτήσουν νέες νομικές μεθόδους κοινού ποινικού δικαίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή