ΗΠΑ: Αναβολή της συζήτησης για το σύστημα υγείας

ΗΠΑ: Αναβολή της συζήτησης για το σύστημα υγείας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταρσία στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών απέτρεψε χθες τη συζήτηση στη Γερουσία του κομβικής σημασίας νομοσχεδίου που καταργεί τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας (Obamacare). Οι επικεφαλής του κόμματος θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν το ζήτημα στα μέσα Ιουλίου, αν και ο χρόνος και η ενημέρωση των ψηφοφόρων μπορεί να ενισχύσουν, αντί να καταπνίξουν, τις διαφωνίες.

Χωρίς υπηρεσίες υγείας

Τα επιχειρήματα των διαφωνούντων, μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών ήρθε να ενισχύσει, το βράδυ της Δευτέρας, η δημοσιοποίηση έκθεσης της υπερκομματικής Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η αντίστοιχη εκτίμηση για το νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων ανεβάζει τον αριθμό των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς υγειονομική κάλυψη σε 23 εκατομμύρια.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 52 γερουσιαστές, εκ των οποίων απαιτούνταν 3 για να τορπιλίσουν το νομοσχέδιο. Τελικά χθες εκδήλωσαν την αντίθεσή τους 5, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις για συζήτησή του στην ολομέλεια.

Μερίδα μετριοπαθών γερουσιαστών επιθυμεί ηπιότερη μεταρρύθμιση, ενώ συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν άτολμο το σχέδιο του Μακόνελ, δίνοντας βάρος στη μείωση του ελλείμματος.

Στο μεταξύ, μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Pew, σε 37 χώρες, καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ. Ενώ στο τέλος της προεδρίας Ομπάμα το 64% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη για την υπερδύναμη, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 49%, συγκρίσιμο με εκείνο της εποχής Τζορτζ Μπους του νεότερου. Οι Γερμανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των λαών που απορρίπτουν τον Τραμπ, ενώ οι Ρώσοι αποτελούν εξαίρεση, με την πλειοψηφία τους να δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται.

Πυρά εναντίον του Αμερικανού προέδρου εξαπέλυσε χθες και ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, κατηγορώντας τον ότι έσπασε το «ταμπού» αναφορικά με τη χρήση βασανιστηρίων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή