ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα επένδυση 63 εκατ. ευρώ της Chipita στη Σλοβακία

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο εξωτερικό η Chipita διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα (4 μονάδες), Βουλγαρία (1 μονάδα), Ινδία (1 μονάδα), Πολωνία (1 μονάδα), Ρουμανία (2 μονάδες), Ρωσία (1 μονάδα) και Τουρκία (1 μονάδα), λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε 63 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η επένδυση της Chipita στη Σλοβακία που αφορά την κατασκευή πολύ μεγάλου εργοστασίου στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τρνάβα, κοντά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Με αυτή την επένδυση η Chipita, η οποία διαθέτει παραγωγικές μονάδες και στην Πολωνία, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα στον κλάδο των τροφίμων και δεν είναι τυχαίο ότι τα σλοβακικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτήν με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, στο εργοστάσιο θα απασχολούνται πάνω από 600 άτομα, ενώ θα παράγονται ετησίως πάνω από 72.000 τόνους αρτοσκευασμάτων και σνακ, συμπεριλαμβανομένων των πλέον γνωστών προϊόντων της Chipita, τα κρουασάν «7Days» και τα κράκερ «Bake Rolls». Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ήμισυ της συνολικής παραγωγής της κατηγορίας που γίνεται σήμερα στη Σλοβακία. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι του 2018, ενώ όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματά της και η «Κ», εκτιμάται ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία την άνοιξη του 2019.

Η επιλογή της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο της Chipita δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ. Πρόκειται να γίνει στην πιο εύφορη περιοχή της χώρας, εκεί όπου βρίσκονται πολλοί μεγάλοι μύλοι, γεγονός που θα επιτρέπει τον εύκολο και γρήγορο εφοδιασμό της σε άλευρα.

Η Chipita διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα (4 μονάδες), Βουλγαρία (1 μονάδα), Ινδία (1 μονάδα), Πολωνία (1 μονάδα), Ρουμανία (2 μονάδες), Ρωσία (1 μονάδα) και Τουρκία (1 μονάδα), λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, διαθέτει 7 εργοστάσια και 29 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο (4 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Edita), Σαουδική Αραβία (2 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Modern Food Industries) και Μαλαισία (1 μονάδα μέσω της κοινοπραξίας Muchico Bakery). Συνολικά, τα προϊόντα της βρίσκονται σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο.a

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Chipita συνέστησε μια ακόμη κοινοπραξία, την Britchip Foods Limites, με την ινδική βιομηχανία τροφίμων Britannia Industries με αντικείμενο την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κρουασάν.

Εντός συνόρων η Chipita θα κάνει επισήμως πρεμιέρα ως κύριος μέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της δεύτερης. Σημειώνεται ότι μέσω της Competrol Establishment, η Chipita κατέχει το 89,74% της «Νίκας». Η Global Capital Investors πρώην κύριος μέτοχος της «Νίκας» κατέχει πλέον μόλις το 1,72%, 0,3% κατέχει η Εurobank και 0,25% η First European Retail Corp.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ