Απάντηση Γκουτιέρες σε Αναστασιάδη: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες σας, αποσύρω το έγγραφο Εϊντε

Απάντηση Γκουτιέρες σε Αναστασιάδη: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες σας, αποσύρω το έγγραφο Εϊντε

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντητική επιστολή για το ζήτημα του εγγράφου Εϊντε, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε, σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο κ. Γκουτέρες, απαντώντας στην επιστολή που του έστειλε ο κ. Αναστασιάδης το περασμένο Σάββατο -στην οποία τόνιζε ότι το κοινό έγγραφο που συνέταξε ο ειδικός απεσταλμένος του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, δεν μπορεί να έχει την όποια υπόσταση- αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι' αυτόν τον λόγο αποσύρει το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι με δήλωσή του ο κ. Ανασταδιάδης επισήμανε ότι η «πολυπόθητη εξεύρεση λύσης» συνδυάζει κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και απόσυρση του στρατού κατοχής.

Μάλιστα, ως προς το έγγραφο Εϊντε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ιδιαιτέρως οξύς, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί κείμενα «που δεν έχουν ετοιμαστεί με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και που προνοούσε την ετοιμασία κοινού εγγράφου. Εγγραφα, μάλιστα, τα οποία ιδιαιτέρως παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας». Και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου, και ενόψει του γεγονότος ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εϊντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή». Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε επίσης ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της ελλαδικής πλευράς «δεν αποπνέουν αρνητισμό, αλλά αντιθέτως αποτελούν αξίωση για αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων των εμπλεκόμενων μερών».

Σχετικά με την παρουσία του γγ του ΟΗΕ την προσεχή Παρασκευή στη Διάσκεψη, πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή