Αναγέννηση του γαλλογερμανικού άξονα

Αναγέννηση του γαλλογερμανικού άξονα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι Γαλλία και Γερμανία θα ηγηθούν μιας νέας πορείας προς τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στις Βρυξέλλες. «Ασφαλώς είμαι πιο αισιόδοξος από πέρυσι ή πρόπερσι», δήλωσε ο Ολλανδός επίτροπος, επικαλούμενος τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και την ήττα της Ακροδεξιάς στην πατρίδα του. «Τα τελευταία χρόνια, καλώς ή κακώς, ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η Γερμανία κυριαρχούσε πέραν του δέοντος στην Ενωση. Επομένως, το γεγονός ότι η Γαλλία υιοθετεί τώρα μια πιο δυναμική στάση είναι καλό για όλη την Ευρώπη, είναι καλό για την ίδια τη Γαλλία και είναι ιδιαίτερα καλό για τη Γερμανία», προσέθεσε.

Εκτιμώντας ότι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί «προκαθορισμένη εξέλιξη», ο κ. Τίμερμανς αναγνώρισε ότι η συγκεκριμενοποίηση των βημάτων που θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των πιθανών πεδίων στενότερης συνεργασίας περιέλαβε την ενιαία ψηφιακή αγορά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διεκδίκηση ισότιμων όρων εμπορίου. Περισσότερο επιφυλακτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε θετική αλλά με επιφυλάξεις στις σχετικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αναφορικά με το Brexit, τόνισε ότι εναπόκειται στη Βρετανία, η οποία κίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου με δική της, μονομερή απόφαση να διευκρινίσει τις θέσεις της και προσέθεσε: «Και οι δύο πλευρές θα ζημιωθούν (από το Brexit). Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά». Υπό αυτό το πρίσμα, τάχθηκε υπέρ μιας συνεργατικής, μη συγκρουσιακής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Τέλος, ο κ. Τίμερμανς εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις Ανατολής – Δύσης στους κόλπους της Ε.Ε., λαμβανομένων υπόψη των αντιρρήσεων που εγείρουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία για θέματα μετανάστευσης και κράτους δικαίου. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την αντίθεση (Ανατολής – Δύσης)», δήλωσε σχετικά. «Οπου και να πάτε –στη χώρα μου, στην Πολωνία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις σκανδιναβικές χώρες– όλοι όσοι δεν έχουν κλείσει τα 30 μιλούν τα ίδια, κακά αγγλικά. Και αυτό… βοηθάει πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή