«Θα πιάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη 6,5% φέτος», διαμηνύει το Πεκίνο

«Θα πιάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη 6,5% φέτος», διαμηνύει το Πεκίνο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την ανάπτυξη το τρέχον έτος και παράλληλα θα θέσει υπό έλεγχο τους συστημικούς κινδύνους που απειλούν το τραπεζικό της σύστημα και την ευρύτερη οικονομία της. Τη βεβαιότητά του αυτή εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στο πλαίσιο ομιλίας του στο θερινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στη νοτιοανατολική πόλη Νταλιάν. Αναφερόταν στον στόχο για ανάπτυξη 6,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το 2017, αλλά και τους ελέγχους που ασκεί η κεντρική τράπεζα στις τράπεζες της χώρας για να διαπιστώσει την έκθεσή τους σε δάνεια υψηλού επιτοκίου προς κινεζικούς κολοσσούς που έχουν εξαγοράσει πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού.

«Αυτή τη στιγμή η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι», τόνισε ο κ. Λι, ενώ παραδέχθηκε πως «υπάρχουν πράγματι ορισμένοι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 6,9% το πρώτο τρίμηνο και εκτιμάται πως η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου ήταν ανάλογη. Αναμένεται, όμως, να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας ενός συνδυασμού περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων αλλά και επιβράδυνσης των επενδύσεων. Παράλληλα, το Πεκίνο επιχειρεί να εντοπίσει τους κινδύνους που ενδέχεται να απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανάμεσά τους, τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα οποία επικαλέστηκε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζοντας το δημόσιο χρέος της Κίνας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κ. Λι παραδέχθηκε ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά επέμεινε πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο «είναι πλήρως σε θέση να αποτρέψει τους σημαντικούς κινδύνους». Προσέθεσε, επίσης, πως το Πεκίνο θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις αυξάνοντας το ποσοστό κινεζικών επιχειρήσεων που μπορούν να ελέγχουν ξένοι επενδυτές, αλλά παράλληλα θα περιορίσει τη γραφειοκρατία ώστε να διευκολύνει την καταγραφή νέων επιχειρήσεων στο έδαφός της. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της απασχόλησης και τόνισε πως παραμένει σταθερή, με το ποσοστό της ανεργίας να μην υπερβαίνει το 4,9% τον Μάιο. Οπως διευκρίνισε, όσες θέσεις εργασίας καταργούνται εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, του αυτοματισμού και της ρομποτικής αναπληρώνονται από την ανάπτυξη άλλων τομέων όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Κίνα εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς επιβραδύνεται, ενώ παράλληλα οι Αρχές επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς σε οικονομικές συναλλαγές και ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία «φούσκας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή