80 χρoνια πριν… 28-VI-1937

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΑ ΤΟΛΜΗΜΑ ΤΗΣ «Κ»: Στη φιλολογική σελίδα, που υπεύθυνός της ήταν ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, δημοσιεύθηκε το διήγημα του Δημοσθένη Ν. Βουτυρά [φωτογραφία] «Οι τρεις επιθυμίες» οι οποίες αντιστοιχούν στους τρεις γιους ενός άθλιου μπαλωματή και ρακοσυλλέκτη, που σαν πέθανε αποκαλύφθηκε ότι είχε χρήμα μπόλικο. Αναδημοσιεύεται εδώ το τέλος για να καταδειχθεί πόσο τολμηρή ήταν την εποχή εκείνη η καταχώρισή του σε μια συντηρητική εφημερίδα που το κοινό της βρισκόταν στον αντίποδα του κοινωνικού βυθού που σκιαγραφούσε η πεζογραφία του Βουτυρά.

« […] Και λένε πάλι για τον Κωστάρα, πως για να συντηρεί τις μπαλαρίνες της Ουγγαρέζας, όλο πουλούσε, ξεπουλούσε και πού θα πήγαινε. […] Ο Κωστάρας, αφού τα ξεπούλησε όλα, πούλησε και το μαύρο άλογο και το αμαξάκι, εχάθηκε έφυγε για την Αμερική. Ο δεύτερος, ο Δημητράκης ο καπνιστής, που είχε παντρευθή στο κατρακύλισμα, είχε σώσει με τη βοήθεια του [δικηγόρου] Ασήμη κάτι. Επισκεύασε το παλιό σπιτάκι, έβαλε σε μέρος καλό τα λεφτούλια του, κ’ έπιασε πάλι την παλιά του δουλειά στο συμβολαιογραφείο. Ο τρίτος… Ω, ο τρίτος! [Ο Αγγελής.] Γι’ αυτόν γινόταν [στη μικρή πολιτεία] θόρυβος μεγάλος. Αυτός είχε φύγει με το μπαλέττο της Ουγγαρέζας, όχι ως χορευτής, αλλ’ ως μπαλαρίνα πρώτη!…».

ΣΟΛΩΜΙΚΑ: Μακροσκελής επιστολή του Γεράσιμου Σπαταλά κατά Νικολάου Τωμαδάκη σχετικά με την ταυτότητα της «Γυναίκας με το μαγνάδι».

ΒΑΣ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ: Αρνητική κριτική του Αιμίλιου Χουρμούζιου για το αφήγημα του φιλόλογου και διευθυντή του περιοδικού «Μορφές» της Θεσσαλονίκης, Βασ. Δεδούση «Η Φεγγαροντυμένη». [Σημ. «Φ»: Ο Δεδούσης την προηγούμενη χρονιά είχε δημοσιεύσει μικρό μελέτημα για τη σολωμική Φεγγαροντυμένη του «Κρητικού», που όμως δεν έχει σχέση με το αφήγημα].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή