Ναρκοθετημένη χώρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρήματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων στηρίζουν τους αναλυτές που θεωρούν δεδομένη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Η τελευταία, μάλιστα, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαπίστωσε ότι η διαφορά έχει διευρυνθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 15% και τη Ν.Δ. να εδραιώνεται στο 33%. Που σημαίνει ότι με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα μετατίθεται πλέον στο θέμα της αυτοδυναμίας. Αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την εξουσία με αυτοδυναμία ή αν θα είναι αναγκασμένη να ψάξει για εταίρο. Σύμφωνα δε με την εικόνα που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, αυτός ο εταίρος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μπορούν να ειπωθούν και άλλα πολλά για όσα ενδεχομένως συμβούν στις επόμενες εκλογές, αλλά θα είναι μάλλον πρόωρα. Οπως οι ίδιοι οι δημοσκόποι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία –και ασφαλώς για να καλύψουν τους εαυτούς τους, μεταξύ άλλων–, οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» τις προθέσεις των πολιτών τη στιγμή που γίνεται η δημοσκόπηση και τίποτα περισσότερο. Επομένως, είναι νωρίς για εκτιμήσεις και αναλύσεις με αντικείμενο εκλογές που μπορεί να γίνουν έπειτα από 15 μήνες περίπου, όπως φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Χωρίς να αποκλείεται φυσικά η διεξαγωγή τους νωρίτερα ή και αργότερα.

Υπ’ αυτήν την έννοια, οι μεγάλες διαφορές που αποτυπώνονται τώρα στις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να μην έχουν το ίδιο εύρος όταν θα γίνουν οι εκλογές. Η κυβερνητική παράταξη δείχνει αποφασισμένη να δώσει λυσσώδη προεκλογική μάχη, να προκαλέσει ακραία πόλωση και ήδη προετοιμάζεται με κάθε τρόπο. Είναι πολλές οι ενδείξεις καθημερινά που πιστοποιούν τις διαθέσεις της και η τροπολογία που έφερε στη Βουλή για να σταματήσει η απεργία των συμβασιούχων ΠΟΕ-ΟΤΑ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι. Πρόκειται ουσιαστικά για υπόσχεση πρόσληψης σε μόνιμες θέσεις, χωρίς όριο ηλικίας και ταυτόχρονα διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί πλήρως τη χώρα με υποχρεώσεις (απέναντι στους δανειστές), αποφάσεις και νόμους στο εσωτερικό, εν όψει πιθανότατης ήττας της. Θα κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει την επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή