Κατηγορίες κατά έξι ατόμων για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Κατηγορίες κατά έξι ατόμων για την τραγωδία του Χίλσμπορο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανοί εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε  έξι πρόσωπα για την πολύνεκρη ποδοσφαιρική τραγωδία του σταδίου Χίλσμπορο το 1989 στο Σέφιλντ, τη χειρότερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Βρετανίας,  στην οποία έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι, όλοι τους οπαδοί της Λίβερπουλ, και η οποία υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η τραγωδία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότινγχαμ Φόρεστ , προήλθε λόγω  του συσσώρευσης υπεράριθμου αριθμού οπαδών σε μία από τις εξέδρες  του μοιραίου γηπέδου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ατόμων να στοιβαχτεί στα σιδερένια κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί μπροστά από κάθε εξέδρα.

Επί χρόνια, η αστυνομία χρέωνε την τραγωδία σε έναν όγκο μεθυσμένων οπαδών, μία εξήγηση που ωστόσο απέρριπταν κατηγορηματικά οι οικογένειες των θυμάτων και η ευρύτερη κοινότητα του Λίβερπουλ, ζητώντας για σχεδόν τρεις δεκαετίες να υπάρξει απόδοση ευθυνών και να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

«Αποφάσισα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλω κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις σε έξι άτομα», ανακοίνωσε η Σου Χέμινγκ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος (CPS).

Ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Σάουθ Γιορκσάιρ, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο Χίλσμπορο εκείνη τη μέρα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον φόνο εξ αμελείας 95 ατόμων εκείνη τη μέρα, ανδρών, γυναικών και παιδιών, ανέφερε η Χέμινκγκ, τονίζοντας ότι ο τρόπος που ο Ντάκενφιλντ διαχειρίστηκε το περιστατικό συνέβαλε σημαντικά στους θανάτους  δεκάδων ανθρώπων.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι τρεις πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, ένας δικηγόρος και ένας αξιωματικός ασφαλείας του σταδίου, οι οποίοι θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακοδιαχείρισης δημόσιου αξιώματος, διασποράς ψεμάτων για την τραγωδία και τους υπαίτιους της, παράβασης κανονισμών ασφαλείας και παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή