Μέρκελ για Brexit: Προτεραιότητά μας η ενότητα των 27

Μέρκελ για Brexit: Προτεραιότητά μας η ενότητα των 27

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα προσέλθουν με φιλικές διαθέσεις στις συζητήσεις για το διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα τους η ενότητα των 27 και η αποφυγή νέων αποδεσμευτικών τάσεων στους κόλπους της Ένωσης.

«Προφανώς θα διαπραγματευτούμε με φιλικές διαθέσεις, όπου αυτό είναι δυνατό», δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας «πως πρέπει όμως να καταστήσουμε σίγουρο πως η Ευρώπη των 27 θα κοιτάξει το μέλλον της, καθώς θα είναι καταστροφικό να χάσουμε τη βλέψη μας σε αυτό και την ενότητα μας λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα διεξαχθούν επί τη βάσει λίστας επιθυμιών, καθώς «η Βρετανία πήρε την απόφαση να φύγει». 

Σόιμπλε: Ελπίζω η Βρετανία να συνειδητοποιήσει ότι το Brexit ήταν λάθος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Βρετανία να συνειδητοποιήσει στο τέλος ότι έκανε λάθος με την ψήφο της υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελπίζω η υπόλοιπη Ευρώπη να ευημερήσει τόσο, ώστε οι Βρετανοί να συνειδητοποιήσουν κάποια στιγμή ότι έκαναν λάθος», τόνισε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο.

«Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον δύο χρόνια θα αποδειχθούν αρκετά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προθεσμία κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο Γερμανός υπουργός παράλληλα τόνισε ότι αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ είναι «πρακτικά αδύνατες» στο τρέχον περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω ολοκλήρωση θα πρέπει να γίνει σε διακυβερνητική βάση.

«Περίοδο προσαρμογής θα χρειαστεί η Βρετανία μετά το Brexit»

Στο μεταξύ, νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η Βρετανία θα χρειαστεί μία περίοδο προσαρμογής, ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ωστόσο δεν γίνεται να παραμείνει σε ισχύ επ’αόριστον. 

«Όταν γνωρίζουμε ποια θα είναι η μελλοντική σχέση με την ΕΕ, ίσως χρειαστούμε περιόδο προσαρμογής», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Αλλά είμαι απολύτως σαφής, θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι που ήθελαν οι πολίτες και αυτό θα τους δώσουμε».

Σύμφωνα μάλιστα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ξεκινήσει εποικοδομητικά και θετικά, ενώ γνωστοποίησε την πεποίθησή της ότι μια συνολική λύση ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή