Σεμιφρέντο μπισκότου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά (για 10 μερίδες)

  • 150 γρ. μπισκότα τύπου Oreo  
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά, απευθείας από το ψυγείο
  • 1 κάψουλα βανίλια (βανιλίνη)
  • 90 γρ. ασπράδι (από 3 αυγά μεσαίου μεγέθους)
  • 1 κουτ. σούπας + 170 γρ. + 50 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. + 50 γρ. νερό
  • 200 γρ. κρόκοι (από περίπου 10 αυγά μεσαίου μεγέθους)

Διαδικασία

Ανοίγουμε τα μπισκότα στη μέση και αφαιρούμε την κρέμα της γέμισης ξύνοντάς τη με ένα μαχαίρι. Τα χοντροτρίβουμε στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, την κρύα κρέμα γάλακτος με τη μισή βανίλια έως ότου γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Την αδειάζουμε σε άλλο σκεύος και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε ιταλική μαρέγκα: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ασπράδι με τη 1 κουταλιά ζάχαρη και την υπόλοιπη βανίλια, αλλά δεν ξεκινάμε ακόμα το χτύπημα.

Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε τα 75 γρ. νερό και τα 170 γρ. ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Οταν βράσει η καραμέλα και η θερμοκρασία της φτάσει στους 110° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο), θέτουμε σε λειτουργία το μίξερ και χτυπάμε το ασπράδι σε δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα.

Μόλις η θερμοκρασία της καραμέλας φτάσει στους 121° C, αποσύρουμε από τη φωτιά. Χαμηλώνουμε αμέσως την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την καραμέλα στον κάδο, με συνεχή αργή ροή, σαν λεπτό κορδόνι. Μετά την πλήρη ενσωμάτωσή της, συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η μαρέγκα σφίξει και πάρει λευκό, γυαλιστερό χρώμα. Κατόπιν την αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους έως ότου αφρατέψουν.

Εν τω μεταξύ βράζουμε για 2 – 3 λεπτά τα 50 γρ. νερό με τα 50 γρ. ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Οταν οι κρόκοι διογκωθούν αρκετά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα φουσκώσει πολύ και ο κάδος κρυώσει.

Βγάζουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος από το ψυγείο. Ζυγίζουμε 100 γρ. ιταλικής μαρέγκας και τα ενσωματώνουμε σε αυτήν, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Εν συνεχεία ενσωματώνουμε και το μείγμα των κρόκων. Τέλος, προσθέτουμε και αναμειγνύουμε τα τριμμένα μπισκότα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με οδοντωτή μύτη και γεμίζουμε ποτήρια έως επάνω. Αφήνουμε το σεμιφρέντο στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με άκοπα μπισκότα.

Tip

Καταλαβαίνουμε ότι η ιταλική μαρέγκα είναι έτοιμη όταν ο κάδος έχει κρυώσει και αυτή στέκεται πάνω στο σύρμα του μίξερ, χωρίς να ρέει.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή