Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την άνοδο που σημείωσαν για τρίτη συναπτή ημέρα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με μικρές απώλειες εν μέσω κλίματος προβληματισμού σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσε άνοδο 1,3%, καθώς ο κλάδος έχει ευνοηθεί από τις προσδοκίες για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που καλλιέργησε την Τρίτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η ιταλική τράπεζα UniCredit, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 4,1%. Εξώθησε, έτσι, ανοδικά τον γενικό δείκτη FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, που έκλεισε με κέρδη 1,24% Παράλληλα, η ισπανική Bankia σημείωσε άνοδο 4% μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εξαγοράσει την ΒΜΝ έναντι 924 εκατ. ευρώ, και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με κέρδη 0,51%.

Μικρές απώλειες σημείωσε, πάντως, ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας, καθώς, σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο, ωφελείται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν στον μέγιστο βαθμό ήταν οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και EON. Οι μετοχές των δύο εταιρειών υποχώρησαν 2,4% και 1,3% αντιστοίχως, συμπαρασύροντας τον δείκτη XETRA DAX της Φρανκφούρτης σε υποχώρηση 0,19%.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που παράγουν προγράμματα προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών από ιούς και κακόβουλα λογισμικά, καθώς δεν ωφελήθηκαν από το νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων. Ενδεικτική περίπτωση η Sophos, εταιρεία λογισμικού προστασίας από ιούς, που υποχώρησε χθες κατά 5,9%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων σημείωσε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με υποχώρηση 0,63%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η στερλίνα.

Μολονότι στη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσε προσωρινά ανάκαμψη, στη συνέχεια υποχώρησε εκ νέου όταν ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε πως η Τράπεζα θα εξετάσει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων εντός των επόμενων μηνών. Επιβαρυντικός παράγοντας για το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν, άλλωστε, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, που οδήγησαν σε υποχώρηση 0,6% και 1% αντιστοίχως τις μετοχές των Royal Dutch Shell και ΒΡ. Αργά το βράδυ το αργό κυμαινόταν στα 44,69 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 47,24 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή