Τουρκικά πυρά κατά Κούρδων στη Συρία

Τουρκικά πυρά κατά Κούρδων στη Συρία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εναντίον των υποστηριζομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, το βράδυ της Τρίτης, Κούρδοι μαχητές άνοιξαν πυρ με οπλοπολυβόλα εναντίον δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού –αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Aγκυρα– νοτίως της πόλης Αζάζ. Ο τουρκικός στρατός απάντησε με μπαράζ πυροβολικού και κατέστρεψε στόχους της YPG.

Παρακλάδια του PKK

Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την YPG και τον πολιτικό φορέα που την υποστηρίζει, το συροκουρδικό κόμμα PYD, ως τρομοκρατικές οργανώσεις, παρακλάδια της αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Η Αγκυρα εξοργίστηκε από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει την YPG και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό στην εκστρατεία για την απώθηση του ISIS από την άτυπη πρωτεύουσά του, τη συριακή πόλη Ράκα.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει την Αγκυρα, η κυβέρνηση Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν πίσω τα όπλα που έδωσαν στην YPG από τη στιγμή που θα πέσει η Ράκα. Την Τρίτη, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η παροχή αμερικανικού εξοπλισμού στους Κούρδους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν θέσεις ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας επτά και καταστρέφοντας κρησφύγετα και αποθήκες όπλων.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε και δεύτερο περιστατικό βομβαρδισμών με θύματα δεκάδες αθώους μέσα σε τρεις ημέρες. Αεροπλάνα άγνωστης προέλευσης βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους δυτικά του Ευφράτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 αμάχους. Τέλος, ο Τζιμ Μάτις εκτίμησε χθες, εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ πήρε στα σοβαρά την αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον και ματαίωσε επίθεση που σχεδίαζε με χημικά όπλα. Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε ή ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή