Ο καύσωνας, τα σκουπίδια και το κυβερνητικό «plan B» μέσω Δικαιοσύνης και Στρατού

Ο καύσωνας, τα σκουπίδια και το κυβερνητικό «plan B» μέσω Δικαιοσύνης και Στρατού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, παρά την αύξηση του «προσωπικού ασφαλείας» από τους συνδικαλιστές και την κυκλοφορία περισσότερων απορριμματοφόρων, η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένει αποπνικτική.

Λόφοι σκουπιδιών παραμένουν σε πολλά σημεία, συχνά δε και τουριστικού ενδιαφέροντος, την ίδια στιγμή που οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο υδράργυρος φλερτάρει από σήμερα με τους 40 βαθμούς κελσίου, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις για την αναστολή των κινητοποιήσεων ή τη μορφή που θα έχουν αυτές στο εξής. Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσβλέπει σε απόφαση των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκομιδή των σκουπιδιών, για την πλήρη απομάκρυνση των οποίων θα απαιτηθούν μερικά 24ώρα.

Το Μαξίμου προσδοκά στην αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να μην αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το plan Β, καθώς οι κίνδυνοι από τη συσσώρευση σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας από σήμερα επιτάσσουν τη λήψη μέτρων.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διογκώνει το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών.

Οι εναλλακτικές που η κυβέρνηση διαθέτει είναι «η Δικαιοσύνη και ο στρατός». Δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον η νομοθεσία που θα επέτρεπε την επίταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, το Μαξίμου προσβλέπει σε ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε μιας μορφής επίταξη των εργαζομένων με δικαστική εντολή, υπό την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και, παράλληλα, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, στην έξοδο οχημάτων και στρατιωτικού προσωπικού για την αποκομιδή απορριμμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πολιτεία «αναλόγως με τις εξελίξεις, θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή