Η Πορτογαλία εξοφλεί πρόωρα το δάνειο που έλαβε από το ΔΝΤ

Η Πορτογαλία εξοφλεί πρόωρα το δάνειο που έλαβε από το ΔΝΤ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε χθες το αίτημα της πορτογαλικής κυβέρνησης να της επιτραπεί να εξοφλήσει πρόωρα το δάνειο που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Πορτογαλία θα μπορέσει να αποπληρώσει νωρίτερα από το πρόγραμμα το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να χρωστάει στο ΔΝΤ και να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τόκους. Πρόκειται για τμήμα των δανείων που είχε λάβει η Πορτογαλία από το EFSF και το ΔΝΤ την περίοδο που εφάρμοζε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (2011-2014).

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα τον Μάιο και με την έγκριση που πήρε από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ουσιαστικά το Ταμείο απεμπολεί το δικαίωμα που διατηρούσε να αποπληρωθεί την ίδια στιγμή με το ΔΝΤ.

«Η πρόωρη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους εξυπηρέτησης του πορτογαλικού χρέους, θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές», δήλωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του EFSF. Η Πορτογαλία είχε αρχίσει από το 2015 να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ και ήδη έχει αποπληρώσει το μισό ποσό. Η Πορτογαλία είχε λάβει δάνεια συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είχε προέλθει από το ΔΝΤ. Ωστόσο, τα δάνεια από το Ταμείο είχαν υψηλότερο κόστος από τα δάνεια που είχε χορηγήσει το EFSF.

Μέχρι σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποπληρώσει μέρος των δανείων εκδίδοντας νέα ομόλογα και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που είχε λάβει από το ΔΝΤ. «Ενθαρρύνω την Πορτογαλία να χρησιμοποιήσει το όποιο επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο, όπως αυτό που θα προκύψει από την πρόωρη αποπληρωμή ή από την καλύτερη απόδοση της οικονομίας ώστε να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος της», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Η Πορτογαλία έχει από τα υψηλότερα επίπεδα δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, σχεδόν 130% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του έτους και πλέον κυμαίνεται γύρω στο 3%. Το 2016, η Πορτογαλία κατάφερε να εμφανίσει το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την εποχή της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή