ΕΛΛΑΔΑ

Η στάση ορισμένων πολιτών επιβαρύνει την κατάσταση με τα σκουπίδια

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τουρίστριες στην Αθήνα ατενίζουν τα σκουπίδια που «κοσμούν» τους δρόμους εδώ και έντεκα ημέρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η αποκομιδή απορριμμάτων σε πολλούς δήμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ για σήμερα έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στους δήμους. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Το σενάριο της άμεσης αναστολής των κινητοποιήσεων εκτιμάται ως το πιθανότερο από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, δεδομένων των κυβερνητικών ρυθμίσεων - υποχωρήσεων στα αιτήματα της ομοσπονδίας. Ομως, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ διαθέτει 11 μέλη, για να πλειοψηφήσει μια πρόταση, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 ψήφους. «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ, συνολικά 5 άτομα, και σε αυτή τη συνεδρίαση θα ταχθούν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Επιβάλλεται λοιπόν όλοι οι υπόλοιποι να ταχθούν υπέρ της αναστολής για να σωθούμε από τα σκουπίδια», αναφέρει αιρετός από τον Δήμο Αθηναίων.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Αθηναίων ο οποίος διαθέτει πάνω από 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που βρίσκονται στους δρόμους έως και το Σαββατοκύριακο.

Στον Πειραιά

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στον Πειραιά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η αποκομιδή δεν έχει ξεκινήσει. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης μετά την απόφαση. «Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών και την εξεύρεση άμεσης, ουσιαστικής λύσης, καθώς, εν μέσω της τουριστικής περιόδου και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, η εκτεταμένη συσσώρευση και η παραμονή των σκουπιδιών, πέραν του σοβαρού κινδύνου που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, πλήττει βάναυσα την προσπάθεια προσέλκυσης των τουριστών και των επιβατών κρουαζιέρας στην πόλη μας». Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η συσσώρευση των απορριμμάτων σε αποσύνθεση στους δρόμους της πόλης τονίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Ανακοίνωση ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) τονίζει ότι «τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του κέντρου και εξηγούν ότι «η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατόν να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων». Το κέντρο επισημαίνει στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή τους με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Σε πολλούς δήμους, όπως στον Πειραιά αλλά και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται ψεκασμοί απολύμανσης στους όγκους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.

Ενώ βρισκόμαστε στην 11η ημέρα κινητοποιήσεων των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, η στάση των πολιτών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βουνά σκουπιδιών, εκτός από τα συνήθη και προβλεπόμενα οικιακά απορρίμματα, εμφανίζονται και κάθε είδους αντικείμενα, όπως βαλίτσες, καναπέδες, μαξιλάρια, ακόμα και χριστουγεννιάτικο δέντρο, που οι ιδιοκτήτες τους διάλεξαν αυτή ακριβώς τη στιγμή της απεργίας για να τα ξεφορτωθούν. Εργαζόμενος στη καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων αναρωτιέται για ποιο λόγο τα καταστήματα μαζικής εστίασης στο κέντρο της πόλης βγάζουν κάθε μέρα –και σε πολλές περιπτώσεις πολλές φορές την ημέρα– τα απορρίμματά τους μπροστά ακριβώς στα μαγαζιά τους, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις και άρα η αποκομιδή δεν θα είναι άμεση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ