Χωρίς σχέδιο, 13 μήνες μετά, το υπερταμείο

Χωρίς σχέδιο, 13 μήνες μετά, το υπερταμείο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επικαιροποίηση», από επίσημα χείλη, της προοπτικής να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του υπερταμείου, η παραδοχή ότι πλέον, ουσιαστικά όπως ελέχθη, ακόμα και τις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών δεν θα τις καθορίζει η κυβέρνηση, καθώς και η μεγάλη πολιτική ένταση μεταξύ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, σημάδεψαν χθες στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η ακρόαση του προέδρου Γ. Διαμαντόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου Ουρανίας Αικατερινάρη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – του λεγόμενου υπερταμείου.

Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του υπερταμείου και πεντέμισι μήνες μετά τον διορισμό της διοίκησης του, δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του.

Οι τόνοι, αρχικώς, ανέβηκαν, όταν ο πρώην υπουργός Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε από τον υπ. Οικονομικών στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές της διοίκησης του ΤΧΣ. Οπως έγινε γνωστό, το Δ.Σ. του ΤΧΣ λαμβάνει από τον περασμένο Φεβρουάριο το ανώτερο προβλεπόμενο ποσό, δηλαδή 270 χιλιάδες ευρώ μεικτά ετησίως. Κατόπιν πιέσεων των βουλευτών της Ν.Δ., γνωστοποιήθηκε ότι το ίδιο ποσό προβλέπεται και για την αντίστοιχη θέση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (με τον πρόεδρό της να λαμβάνει 75 χιλ. ευρώ ετησίως μεικτά, πέραν κάποιου ποσού που, όπως ανέφερε, προβλέπεται να λαμβάνει για τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Δ.Σ.). Οπως κατέστη σαφές από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, στόχος του σχετικού αιτήματος εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. δεν ήταν να διαφανεί πως έχουν ενστάσεις επί της ουσίας ενός ζητήματος που, ούτως ή άλλως, καθορίζεται ουσιαστικά από τους δανειστές. Αλλά, προκειμένου να διαφανεί ότι εκείνοι που σήμερα σιωπούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κάποτε ως αντιπολίτευση κατήγγελλαν –με πρώτο τον κ. Αλ. Τσίπρα, όπως ελέχθη– τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς για τις αμοιβές των στελεχών διοίκησης του ΤΧΣ.

Στη συνέχεια, ένταση κατεγράφη εξαιτίας της επιλογής του κ. Τσακαλώτου να αποχωρήσει από την αίθουσα δίχως να εξηγήσει τον λόγο, και ενώ του απευθυνόταν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει προηγούμενο…», διαμαρτυρήθηκε εντόνως ο κ. Χατζηδάκης, βλέποντας εμβρόντητος τον κ. Τσακαλώτο να ανοίγει την πόρτα της αίθουσας και να αποχωρεί, ενώ όρθιος μόλις είχε αρχίσει να αγορεύει ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι αιτία της αποχώρησης ήταν συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποκλείονται. Ο πρόεδρος του υπερταμείου ανέφερε πως εάν κάποια εταιρεία ζημιώνει το Δημόσιο και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή, τότε «ενδεχομένως θα εξεταστεί η ιδιωτικοποίησή της», προκαλώντας αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή