Μέτρα διαφάνειας στην αγορά των hedge funds της Βρετανίας

Μέτρα διαφάνειας στην αγορά των hedge funds της Βρετανίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποπτική αρχή των βρετανικών αγορών (FCA) ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στις πρακτικές που υιοθετούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, με στόχο να περιορίσει τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, να ενισχύσει τη διαφάνεια και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος της βρετανικής αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων αποτιμάται περίπου στα 7 τρισ. δολ. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η εποπτική αρχή των βρετανικών αγορών (FCA) επισημαίνει ότι θα λάβει μέτρα ώστε να δρουν οι διαχειριστές κεφαλαίων σύμφωνα με το συμφέρον των επενδυτών. Επίσης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η FCA απαιτεί από τους διαχειριστές κεφαλαίων να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους με ανεξάρτητα διευθυντικά στελέχη.

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στις κινήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων, οι τελευταίοι θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της FCA, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολη τη δυνατότητα να τιμωρηθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες που η Αρχή έχει υποδείξει.

Η πιο σημαντική και ριζοσπαστική ωστόσο μεταρρύθμιση που επιβάλλει η FCA αφορά την υιοθέτηση μιας μοναδικής χρέωσης από τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους επενδυτές.

Με αυτόν τον τρόπο η FCA θέλει να επιβάλει μεγαλύτερη πειθαρχία όσον αφορά τις προμήθειες των διαχειριστών κεφαλαίων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντριου Μπέιλι, επικεφαλής της FCA, στο πρακτορείο Reuters, «αυτή είναι πράγματι μια σημαντική δουλειά. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα βοηθήσει τους επενδυτές να αποκτήσουν με σωστό τρόπο κέρδος». Η έκθεση των μεταρρυθμίσεων, 112 σελίδων, έρχεται στην επιφάνεια λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση έρευνας που διεξήχθη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων διαχειριστών κεφαλαίων όσον αφορά τις τιμές είναι αδύναμος, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους πελάτες αδικαιολόγητα ποσά που δεν επιβεβαιώνονται από τις αντίστοιχες αποδόσεις. Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα οι διαχειριστές κεφαλαίων να καταλήγουν να εισπράττουν προμήθειες και να απολαμβάνουν τεράστιες αμοιβές στερώντας ίσως και έσοδα από τους πελάτες τους. Με την εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων που προωθεί η FCA, οι χρεώσεις επενδυτών από τη διαχείριση των κεφαλαίων τους θα μειωθεί. Σύμφωνα με την εποπτική αρχή των βρετανικών αγορών, οι επενδυτές από τις αρχές του επόμενου έτους θα λαμβάνουν μια απλή ενημέρωση για τις χρεώσεις που τους επιβάλλονται.

Επίσης, προβλέπεται από την εποπτική αρχή η κατάρτιση έρευνας αγοράς για τις επενδυτικές πλατφόρμες, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις συγκρούσεις συμφερόντων που επικρατούν στη βιομηχανία της επενδυτικής συμβουλευτικής. Οι αλλαγές ωστόσο θα εφαρμοστούν σταδιακά, καθώς η αγορά διαχείρισης κεφαλαίων έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα αντιμέτωπη και με άλλες μεταρρυθμίσεις υπό τις υποδείξεις αυτή τη φορά της Ε.Ε. Η σταδιακή εφαρμογή τους αποδίδεται επιπλέον και στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις της εξόδου τη χώρας από την Ε.Ε. παραμένουν προς το παρόν άγνωστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή