«Παράθυρο» επανέναρξης επαφών για τη διατλαντική συμφωνία TTIP

«Παράθυρο» επανέναρξης επαφών για τη διατλαντική συμφωνία TTIP

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την πρόταση των ΗΠΑ για επανέναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP.

H πρόταση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έγινε διά στόματος του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ που διοργανώθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στους βουλευτές του κόμματός της τόνισε ότι «πρέπει να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ». Η ίδια μάλιστα προσέθεσε ότι «τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω εποικοδομητικών εμπορικών διαπραγματεύσεων».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τραμπ, που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ατζέντα μέτρων οικονομικού προστατευτισμού, είχε προσφάτως επικρίνει σφόδρα τη Γερμανία για το πλεόνασμα ύψους 65 δισ. δολ. που εμφανίζει στο εμπορικό της ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί. Κοιτάξτε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Είναι τραγικό. Εμείς θα βάλουμε τέλος σε αυτό».

Ωστόσο, παρά τη θετική στάση που έδειξε η κ. Μέρκελ στην πρόταση του κ. Ρος, δεν παρέλειψε να αντικρούσει, με τη σειρά της, τις κατά καιρούς επιθέσεις που εξαπολύει ο κ. Τραμπ κατά της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται από το γερμανικό εμπόριο και επεσήμανε ότι οι γερμανικές επενδύσεις στις ΗΠΑ συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το γεγονός πως το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMV βρίσκεται στις ΗΠΑ και όχι στη Γερμανία, είναι κάτι που η Αμερική πρέπει να λάβει επίσης υπ’ όψιν της όταν αναφέρεται στο εμπορικό ισοζύγιο». Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Ρος είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο κ. Τραμπ κατά πάσα πιθανότητα διάκειτο θετικά στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία ΤΤΙP μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τελευταίες του δηλώσεις αποτέλεσαν ένα καθαρό σημάδι για τη θετική στάση των ΗΠΑ στις συζητήσεις που αφορούν τη διατλαντική συμφωνία. «Στέκομαι μπροστά σας αυτή τη στιγμή για να σας δηλώσω με πιο σαφή τρόπο: εμείς, ως μεγάλοι εμπορικοί εταίροι, πρέπει να έχουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία».

Τραμπ κατά Κίνας

Εν τω μεταξύ, παρά τον ευπροσήγορο τρόπο προσέγγισης από την κυβέρνηση Τραμπ της υπόθεσης για την ΤΤΙP, οι ΗΠΑ φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, αυτή τη φορά με αφορμή τη στάση της απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται εντόνως ενοχλημένος για την απραξία της Κίνας απέναντι στη Β. Κορέα και για τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που έχει αναπτύξει με τη χώρα. Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι ο κ. Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών κυρώσεων και λήψης μέτρων εναντίον του Πεκίνου. Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι ο κ. Τραμπ εξετάζει κάποιες επιλογές για τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα. Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να πιέσουν το Πεκίνο ώστε να ασκήσει έλεγχο στη Β. Κορέα και στην πρόθεσή της να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Πεκίνο βέβαια, με τη σειρά του, είχε επανειλημμένως τονίσει ότι η επιρροή του προς τη Β. Κορέα παραμένει περιορισμένη και ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ανασχέσει την ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος της Β. Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή