Με ποταμόπλοιο τα πυρηνικά απόβλητα

Με ποταμόπλοιο τα πυρηνικά απόβλητα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πυρηνικά απόβλητα «ταξίδεψαν» χθες με ποταμόπλοιο στον Νέκαρ, στην πρώτη τέτοιου είδους μεταφορά στη Γερμανία. Καθώς δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η τοποθεσία στην οποία τα απόβλητα θα είναι ασφαλή για ένα εκατομμύριο χρόνια, για την ώρα συγκεντρώνονται σε «ενδιάμεσους» χώρους απόθεσης σε όλη τη χώρα. Το ειδικά διαμορφωμένο ποταμόπλοιο διένυσε τα 50 χλμ. από το παροπλισμένο εργοστάσιο Ομπριγκχάιμ έως τον προσωρινό χώρο απόθεσης Νεκαρβεστχάιμ σε 12 ώρες. Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες ακτιβιστών της οργάνωσης Robin Wood, που κρεμάστηκαν από γέφυρα μαζί με πανό που έγραφε «Εμποδίστε τα πυρηνικά, μην τα μεταφέρετε». Αστυνομικοί κατέβηκαν δίπλα τους, επίσης με σκοινιά, και τους οδήγησαν σε σκάφος του λιμενικού, ώστε να συνεχίσει το ποταμόπλοιο την αργή πορεία του.

Επρόκειτο για πταίσμα μπροστά στις τεράστιες διαμαρτυρίες που καθυστερούσαν επί μερόνυχτα τις μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων στο παρελθόν. Αντικείμενο των διαμαρτυριών ήταν να εγκαταλείψει η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια, στόχος που επιτεύχθηκε. Το ένα κατόπιν του άλλου, τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια διακόπτουν τη λειτουργία τους, αν και οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, γιατί κάποια εργοστάσια βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν την προγραμματισμένη διάρκεια ζωής τους.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βάδης δήλωσε ότι στη διάρκεια της μεταφοράς δεν υπήρξαν διαρροές, ενώ, για να μεταφερθούν οι 342 ράβδοι καυσίμων στο σύνολό τους, θα χρειαστούν τέσσερα ακόμη ταξίδια.

Το ερώτημα ποιος είναι ο τελικός προορισμός των πυρηνικών αποβλήτων εξακολουθεί να ταλανίζει τη Γερμανία, μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον χώρο απόθεσης Ασε. Στο πρώην αλατωρυχείο είχαν τοποθετηθεί 125.000 βαρέλια με απόβλητα χαμηλής και μεσαίας ακτινοβολίας, τα οποία όμως χρειάστηκε να απομακρυνθούν όταν ο θεωρούμενος ασφαλής χώρος πλημμύρισε.

Η επόμενη προσπάθεια των γερμανικών αρχών ήταν η διαμόρφωση ενός παλιού ορυχείου στο Γκόρλεμπεν της Κάτω Σαξονίας, το οποίο όμως, σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ήταν επίσης ακατάλληλο. Στην τοποθεσία αυτή μέσα στη γερμανική εξοχή συγκεντρώνονταν επί χρόνια δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές διεκδικώντας να εξευρεθεί καλύτερη λύση.

Τελικά η πρόταση για το Γκόρλεμπεν αποσύρθηκε και οι Αρχές γύρισαν ξανά στο μηδέν, ψηφίζοντας νόμο, προ διμήνου, με τον οποίο αναζητείται νέος ασφαλής γεωλογικός σχηματισμός. Κατά την ψήφιση του νόμου, η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς ευχαρίστησε τους ακτιβιστές που ανέδειξαν το πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι η σάρωση της χώρας για την εξεύρεση του κατάλληλου τόπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2031. Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση σε κάθε βήμα της διαδικασίας ώστε η τελική απόφαση να βασίζεται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και ανοικτή εξέταση των επιστημονικών δεδομένων. Ο ορίζοντας μεταφοράς των αποβλήτων στον χώρο τελικής απόθεσης τοποθετείται περίπου στα μέσα του αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή