Μυτιληναίος: Μέσω ιδιωτικού τομέα θα έρθει η ανάπτυξη

Μυτιληναίος: Μέσω ιδιωτικού τομέα θα έρθει η ανάπτυξη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάπτυξη και η φυγή της χώρας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών περνά μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα». Αυτή τη δήλωση έκανε χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου εισηγμένου ομίλου, με αφορμή την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του 5ετούς ομολόγου της εταιρείας που έκλεισε στην τιμή των 100,50 λεπτών, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,03% και με περισσότερες από 8.420 ομολογίες να αλλάζουν χέρια. Ο κ. Μυτιληναίος προσκάλεσε και άλλους επιχειρηματίες να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «τα ομόλογα είναι ένα καλό εργαλείο για τις εταιρείες από ένα μέγεθος και πάνω που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και σίγουρα είναι καλύτερος τρόπος από τον τραπεζικό δανεισμό, που σταδιακά θα καταστεί παρωχημένος». 

Ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα σημείωσε τα εξής: «Μην περιμένουμε haircut (κούρεμα) χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Ολα αυτά είναι ευχολόγια, μακάρι να έρθουν, μακάρι οι πολιτικοί μας να τα καταφέρουν, αλλά εμείς εδώ με τη δουλειά μας τα καταφέραμε και αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Πρέπει να δούμε νέες εισαγωγές στην αγορά, start ups, νέες επιχειρήσεις, να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες». Αναφερόμενος στο ύψος του επιτοκίου δανεισμού του ομολόγου ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε το γεγονός ότι ο όμιλος δανείστηκε από την αγορά, από μικροεπενδυτές και θεσμικούς, με σημαντικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,10% προσθέτοντας τα εξής: «Τι μας λέει αυτό; Οτι μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη. Λυπάμαι εάν θα στεναχωρηθούν ορισμένοι άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προσκολλημένοι σε άλλου είδους μοντέλα. Θα τους στεναχωρήσω, αλλά ο σημερινός κόσμος δεν έχει άλλο δρόμο. Και εμείς αυτό επιβεβαιώνουμε με τη σημερινή έκδοση, μαζί με την κεφαλαιαγορά, το Χρηματιστήριο, τον ιδιωτικό τομέα». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότησης (EBRD) με χθεσινή της ανακοίνωση γνωστοποίησε και επίσημα τη συμμετοχή της στην ομολογιακή έκδοση με ποσό 30 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού των 300 εκατ. ευρώ, με τη Σ. Τζουρμάν, περιφερειακή διευθύντρια της τράπεζας για την Ελλάδα και την Κύπρο, να τονίζει την ικανοποίησή της για την απόφαση που πήρε η τράπεζα να υποστηρίξει αυτήν την «κορυφαία ελληνική εταιρεία», αλλά και να αναπτύξει την τοπική κεφαλαιαγορά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης στην ίδια εκδήλωση αποκάλυψε ότι με την έκδοση του ομολόγου από τη Μυτιληναίος κλείνει η πρώτη φάση του κύκλου εισαγωγής, καθώς αναμένεται μετά τον Αύγουστο να έχουμε και δεύτερο γύρο εισαγωγής εταιρικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή