Φθηνότερη μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών η ελληνική αγορά κατοικίας

Φθηνότερη μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών η ελληνική αγορά κατοικίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις φθηνότερες τιμές μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών διαθέτει η ελληνική αγορά κατοικίας, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ευρώπης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2016, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστική περιοχή στην Ελλάδα κόστιζε μόλις 92.200 ευρώ ή 922 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην περιφέρεια δεν ξεπέρασε τα 670 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με το 2015, όταν οι αντίστοιχες τιμές πώλησης στα αστικά κέντρα είχαν διαμορφωθεί σε 940 ευρώ/τ.μ., ενώ στην περίπτωση των ακινήτων της περιφέρειας, το 2016 σηματοδότησε μια μικρή αύξηση έναντι των 650 ευρώ/τ.μ. που ήταν η μέση τιμή πώλησης το 2015. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το υψηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών κατά το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με το 2017, η RE/MAX τονίζει ότι η αγορά κατοικίας αναμένεται να διαγράψει σταθεροποιητική τροχιά, ως αποτέλεσμα των ελκυστικών τιμών πώλησης, της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, αλλά και από τα, έστω αχνά, σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμα και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θετικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η διάθεση των τραπεζών για χορήγηση στεγαστικών δανείων, έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το 2015, οι συναλλαγές κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 25,2%, χωρίς όμως να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αγοραπωλησιών πραγματοποιείται αποκλειστικά με μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη, καθώς οι αξίες των κατοικιών έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως του 45% από το τέλος του 2008, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι υψηλότερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στο Λουξεμβούργο, όπου ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστικές περιοχές κοστίζει κατά μέσο όρο 797.500 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ελβετία, το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 754.100 ευρώ. Ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ανταγωνιστικές της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα τουριστικά ακίνητα, η Ελλάδα είναι σαφώς φθηνότερη, καθώς στη μεν Ιταλία, το μέσο κόστος ανέρχεται σε 210.000 (και 120.000 ευρώ στην περιφέρεια), ενώ στην Ισπανία οι κατοικίες πωλούνται κατά μέσο όρο αντί ποσού της τάξεως των 172.000 ευρώ (και 117.000 ευρώ στην περιφέρεια), όντας δηλαδή τουλάχιστον διπλάσιες σε κόστος των αντίστοιχων ελληνικών.

Σημαντικό είναι, επίσης, το στοιχείο ότι στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών κατοικίας, η τάση των τιμών είναι πλέον ανοδική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13% για τα αστικά διαμερίσματα σε περιπτώσεις χωρών όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο Λουξεμβούργο (παρά το υψηλό κόστος) αλλά και στην Εσθονία, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2017, καθώς προβλέπεται αύξηση τιμών κατά 7% στην πρώτη περίπτωση και από 4% έως 6% στη δεύτερη.

Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές για το 2017. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Πορτογαλία και τη Σκωτία, έπειτα από περίοδο μακράς ύφεσης, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενης τάσης σταθεροποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή