Τι πτυχίο θα ζητήσετε από τη Λυδία Κονιόρδου;

Τι πτυχίο θα ζητήσετε από τη Λυδία Κονιόρδου;

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στριφνό το θέμα: σχετίζεται με την αναγνώριση του πτυχίου των αποφοίτων των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης ως ισότιμου με αυτό των αποφοίτων των ΤΕΙ ή των ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Δραματικής Τέχνης, προκειμένου να διορίζονται για τη διδασκαλία του μαθήματος Θεατρικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία. Σήμερα μπορούν να το κάνουν μόνον οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών των πανεπιστημίων. Ουσιαστικά, οι ηθοποιοί παίρνουν ένα πτυχίο που δεν τοποθετείται στην κλίμακα των πτυχίων που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Παιδείας, αντιθέτως παραμένει υψηλά στο αξιακό… σύστημα του υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά αυτό έχει κάποια αξία πρακτική; Οχι.

Μπορεί εν μέσω κρίσης και μεγάλης ανεργίας οι περισσότεροι να εστιάζουν στη δυνατότητα των πτυχιούχων δραματικών σχολών να διδάξουν θέατρο στα σχολεία, ωστόσο υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερες πτυχές. Για παράδειγμα, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές με βάση το πτυχίο της δραματικής σχολής.

Μία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος ανάγεται στο 2003 –μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, τότε περίπου 70 ηθοποιοί πρόλαβαν να ισοτιμήσουν το πτυχίο τους– αλλά έκτοτε η υπόθεση κόλλησε εξαιτίας ποικίλων αντιδράσεων. Την τελευταία διετία ανακινήθηκε χάρη στην προσπάθεια της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου.

Το ουσιαστικό θέμα αφορά την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων, που δυσχεραίνεται λόγω της πελατειακής λογικής που επικρατεί. Μπορεί ο Λούλης, ο Πάνου, η Κεχαγιόγλου, η Μάσχα, ο Γάλλος, η Καραμπέτη, η Μουτούση, η… Κονιόρδου (σ.σ.: προσωπική επιλογή τα ονόματα) να μη θελήσουν ποτέ να διδάξουν σε σχολείο. Εάν το αποφασίσουν όμως, το υπουργείο Παιδείας τι πτυχίο θα τους ζητήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή