Κάιλ Μακ Λάχλαν: «Η επιστροφή στο Twin Peaks ήταν κάτι μαγικό»

Κάιλ Μακ Λάχλαν: «Η επιστροφή στο Twin Peaks ήταν κάτι μαγικό»

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Ντέιβιντ Λιντς να αναβιώσει την πρωτοποριακή τηλεοπτική σειρά «Twin Peaks» (τουλάχιστον για τα δεδομένα της δεκαετίας του 1990 οπότε και προβλήθηκαν οι δύο πρώτοι κύκλοι επεισοδίων) έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τους φαν της, αλλά και από τον φίλο του και πρωταγωνιστή Κάιλ Μακ Λάχλαν.

Ο εμβληματικός ρόλος του πράκτορα Κούπερ καθόρισε για πολλά χρόνια τη δημόσια εικόνα και την επαγγελματική ταυτότητά του, δεν ένιωσε ωστόσο να ασφυκτιά ποτέ στο «κοστούμι» του ρόλου – ήταν άλλωστε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Στα νέα επεισόδια του «Twin Peaks», που προβάλλονται στην Ελλάδα από την COSMOTE TV, ο 58χρονος ηθοποιός ανέλαβε το βάρος της ερμηνείας δύο ακόμα ηρώων, του διαβολικού Μίστερ Σι και του Ντούγκι Τζόουνς, τους οποίους μελέτησε, αφιερώνοντας χρόνο και κάνοντας ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία, ώστε να αποδώσει με σαφήνεια τα εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις πτυχές τους.

Ο ψηλός μελαχρινός άντρας που πήρε θέση απέναντί μου στα κεντρικά γραφεία του δικτύου CBS στο Άμστερνταμ, με το ατσαλάκωτο κοστούμι και το σοβαρό βλέμμα, είχε σίγουρα την αύρα και το διακριτικό χιούμορ του πράκτορα Κούπερ. Μεσημέριαζε και είχε ήδη πιει κάμποσους καφέδες, σκέτους, δυνατούς, όπως και ο τηλεοπτικός ήρωας – παραδέχτηκε βέβαια ότι στις διακοπές τού αρέσει να ξεκινά την ημέρα του με έναν καπουτσίνο, ενώ στο σπίτι του στο Λος Άντζελες συνήθως φτιάχνει μια μεγάλη κανάτα καφέ φίλτρου και την πίνει όλη την ημέρα. Αναπόφευκτα τέθηκε η ερώτηση αν τους είχε συνοδεύσει και με γλυκές πίτες ή ντόνατς, η απάντηση όμως ήταν αρνητική. 

Πώς αισθανθήκατε που επιστρέψατε, έπειτα από 25 χρόνια, στη μικρή πόλη του «Twin Peaks»;

Ήταν διαφορετικά. Για πολλές μέρες πήγαινα στη δουλειά το πρωί και έβλεπα κάποιον που δεν είχα δει για πολλά χρόνια, κάποιον συνάδελφο ηθοποιό στο τροχόσπιτο του μέικαπ, και αγκαλιαζόμασταν, λέγαμε τα νέα μας. Χαιρόμασταν πολύ που ξαναειδωθήκαμε, ήταν σαν ένα reunion. Και μετά αρχίζαμε το γύρισμα και ήταν όλα οικεία.

Δυσκολευτήκατε να πάρετε την απόφαση;

Όχι, ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση. Ο Ντέιβιντ είναι φίλος μου, μένουμε κοντά, είμαστε σχεδόν γείτονες. Δεν είχαμε δουλέψει όμως μαζί εδώ και χρόνια, σχεδόν 25, οπότε ήταν απόλαυση. Η πρώτη μέρα, η επιστροφή στο σετ, με εκείνον εκεί, στη θέση του σκηνοθέτη, ήταν αληθινά μαγικό. Και ξαναβρήκαμε αμέσως τους ρυθμούς μας. Το να ξαναβρώ τον τρόπο να υποδυθώ τον Κούπερ, αλλά και να ερμηνεύσω τους άλλους χαρακτήρες, ήταν μια πρόκληση.

Υπάρχει η άποψη ότι η γοητεία και η επιτυχία της σειράς τη δεκαετία του ’90 οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν μπροστά από την εποχή της. Μήπως με αυτή την τρίτη σεζόν ρισκάρετε να καταρρίψετε τον μύθο της;

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για μια άλλη σειρά, με νέες ιστορίες, δεν είναι ένα ταξίδι στη μνήμη. Μοιάζει σαν με κάποιον τρόπο η σειρά να συνεχιζόταν όλα αυτά τα χρόνια, μόνη της, και τώρα επιστρέφουμε, για να δούμε τι συμβαίνει και τι έχει συμβεί. Δεν γυρνάμε στην παλιά συνταγή, είναι μια νέα δημιουργία. Και σε αυτό προσθέστε ότι ο Μαρκ (Φροστ) και ο Ντέιβιντ (Λιντς) έγραψαν εξ ολοκλήρου το σενάριο, ενώ ο Ντέιβιντ σκηνοθέτησε όλα τα επεισόδια.

Δεν ανησυχήσατε λοιπόν ότι θα έπρεπε να «ανταγωνιστείτε» τον εαυτό σας; 

Θα ακουστεί σαν να μη μας νοιάζει και πολύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η ιστορία που ήθελαν να πουν ο Ντέιβιντ και ο Μαρκ, ο Ντέιβιντ θα τη σκηνοθετούσε όπως ήθελε και το Showtime του έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει, και αυτό είχε σημασία. Από την αρχή, λοιπόν, όλοι ξέραμε ότι θα ήταν κάτι διαφορετικό, και είτε θα άρεσε στο κοινό είτε όχι. Ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο θα συνέβαινε, ξέραμε ότι οι άνθρωποι που θα τους αρέσει θα συνεχίσουν να το βλέπουν και να το απολαμβάνουν και όσοι δεν θα τους αρέσει δεν θα το ξαναδούν. Και τα δύο είναι αποδεκτά. 

Σας «στοιχειώνουν» οι χαρακτήρες όταν σταματά να «γράφει» η κάμερα;

Όχι. Δεν μου αρέσει να «κουβαλάω» τους χαρακτήρες, ιδιαίτερα κάποιους σαν τον Μίστερ Σι, μαζί μου στο σπίτι. Όταν δουλεύω, μένω κοντά στον χαρακτήρα, αλλά το βρίσκω υπερβολικό να τον φέρω μαζί μου, λες και, αν τον εγκαταλείψω για λίγο, μετά δεν θα μπορέσω να τον ξαναβρώ. Δεν το έκανα ποτέ αυτό, πάντα άφηνα τον χαρακτήρα μετά το γύρισμα και, όταν χρειαζόταν, τον ξαναέβρισκα και τον «ξαναφόραγα».

Με τον Ντέιβιντ Λιντς συνεργάζεστε και μπροστά στην κάμερα. Πώς είναι ως ηθοποιός;

Είναι μια πρόκληση αυτή η συνάντηση μαζί του, ιδιαίτερα όταν υποδύεται τον Γκόρντον και εγώ τον Μίστερ Σι. Υπάρχει η σχέση ανάμεσα στον Ντέιβιντ και τον Κάιλ από τη μια και ανάμεσα στον Γκόρντον, τον Κούπερ, τον Μίστερ Σι από την άλλη, είναι περίπλοκο και γοητευτικό.

Ένας από τους συμβούλους σας σε θέματα δουλειάς είναι η σύζυγός σας. Ποια ήταν η άποψή της σχετικά με την επιστροφή σας στο «Twin Peaks»;

Με τη σύζυγό μου αρχίσαμε να βγαίνουμε όταν μου έγινε η πρόταση για το «Sex and the City». Εγώ δεν ήξερα τη σειρά και δεν ήμουν σίγουρος για το αν έπρεπε να συμμετάσχω, οπότε άκουσα τη συμβουλή της και είπα το «ναι». Ακούω τη γνώμη της για πολλά πράγματα, είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα. Ήταν όμως δεδομένο ότι θα ξαναέκανα το «Twin Peaks», δεν ετίθετο θέμα να αρνηθώ. 

Διαβάζετε τις κριτικές για τη σειρά;

Λίγο, έχω μια μικρή περιέργεια. Ξέρω ότι το κοινό είτε θα είναι μπερδεμένο, αλλά περίεργο, είτε θα τη θεωρήσει τρελή και θα σταματήσει να την παρακολουθεί. Εγώ πάντως τη βλέπω και πιστεύω ότι είναι υπέροχη. Είναι περίπλοκη, είναι απαιτητική, είναι προκλητική, μου αρέσει. ■

Η σειρά «Twin Peaks» προβάλλεται στο COSMOTE Cinema 4 HD τα βράδια της Δευτέρας στις 23.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή