Απέχουν οι ξένοι από το ελληνικό χρηματιστήριο

Απέχουν οι ξένοι από το ελληνικό χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναιμική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών και υποχώρησε στις 819,72 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,35%. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Η βασική αιτία αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις συναλλαγές τους και αναμένουν νεότερες εξελίξεις από την προσπάθεια της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αλλά και της εξόδου της χώρας για δανεισμό στις διεθνείς αγορές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 45,536 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 61,8 εκατ. μετοχές.

Αντίθετα, στη δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και αφού προηγήθηκε ένα διήμερο ρευστοποιήσεων, λόγω δηλώσεων Ντράγκι που έβαλαν φρένο στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κατεγράφη αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου, αφού ενισχύθηκαν οι τιμές, καθώς σημειώθηκαν αγορές κρατικών τίτλων χρέους. Ειδικότερα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,80% από 3,95% της προχθεσινής μέρας και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,40% από 5,45% της προηγούμενης μέρας.

Το spread του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στις 500 μονάδες βάσης από 506 μ.β. της χθεσινής συνεδρίασης. Στα τέσσερα από τα πέντε συνολικά εταιρικά ομόλογα της πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου κατεγράφησαν οι εξής επιδόσεις: η τιμή του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 101,89 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 3,11%, η τιμή του ομολόγου της Μυτιληναίος στη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης αποτιμήθηκε στα 100,50 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,03%.

Η τιμή του ομολόγου της Sunlight, θυγατρικής του ομίλου Π. Γερμανού, διαμορφώθηκε στα 100,85 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 4,11% και για την Housemarkets θυγατρική του ομίλου Fourlis η τιμή έφθασε τα 101,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,68%.

Επιστρέφοντας στην αγορά μετοχών από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse 25), τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (2,43%), της Αlpha Bank (1,42%) και του ΑΔΜΗΕ (1,35%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-3,81%), του ΟΤΕ (-2,05%) και της Folli Follie (-1,91%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (1,03%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (0,76%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή