ΠΓΔΜ: Τη σύλληψη του Γκρούεφσκι επιδιώκει η Ειδική Εισαγγελία

ΠΓΔΜ: Τη σύλληψη του Γκρούεφσκι επιδιώκει η Ειδική Εισαγγελία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Eιδική Εισαγγελία (SJO) της ΠΓΔΜ επιδιώκει τη σύλληψη του επικεφαλής του VMRO – DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και αρκετών μελών της κυβέρνησης του, απαγγέλλοντας τους κατηγορίες για εκλογική απάτη και νοθεία στις εθνικές εκλογές του 2013, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Balkan Insight. 

H Eιδική Eισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για 17 υποθέσεις που αφορούν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, ζητώντας τη σύλληψη του Γκρούεφσκι, της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκόρντάνα Γιανκούλοσκα, του πρώην υπουργού Μεταφορών Μίλε Γιανακίεσκι, του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Κίριλ Μποζίνοφσκι και του πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Γκρουέφσκι, Μάρτιν Προτούργκερ. Όλοι τους είναι πλέον κατηγορούμενοι για την οργάνωση και την εκτέλεση σχεδίου εκλογικής απάτης. 

Επιπλέον, η Ειδική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες και εναντίον άλλων πρώην συνεργατών του Γκρουέφσκι αναφορικά με άλλες υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, καθώς και για το ζήτημα των υποκλοπών και της παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων. 

Η SJO, η οποιά συστήθηκε το 2015 με τη συμβολή της ΕΕ και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό να εξετάσει τις παραβατικές δραστηριότητες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι,  απήγγειλε τις κατηγορίες δύο μόλις μέρες πριν λήξει η προθεσμία της να μπορεί επίσημα να προβαίνει στην απαγγελία κατηγοριών. 

Εντούτοις, σύμφωνα με την επικεφαλής της, Κάτιτσα Γιάνεβα, το σώμα θα συνεχίσει τις έρευνες του και τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του έχει προλάβει να εξετάσει μόνο το 45% των υποκλαπέντων συνομιλιών για τις οποίες κατηγορείται η πρώην κυβέρνηση, με μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές να έχει αναλυθεί επαρκώς και να έχει οδηγήσει σε νομικές κινήσεις από πλευράς του σώματος.

Επιπλέον, η Γιάνεβα εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία της SJO, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, κάτι που φαντάζει ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ελέγχει 51 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για μία τέτοια προοπτική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή