ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Λευκωσία και Αθήνα να ξυπνήσουν από το όνειρο της αποχώρησης των στρατευμάτων από την Κύπρο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν – Μοντανά της Ελβετίας.

«Αν έχουν τέτοιες σκέψεις, στην επόμενη συνάντηση ας μοιραστούν τις δικές τους που μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Τη συμφωνία συμμαχίας την σκότωσαν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Αξιολογούμε εάν έχουν πάρει μαθήματα από το παρελθόν και θα υπάρξει λύση στην Κύπρο ή όχι», ανέφερε.

«Τελικός γύρος διαπραγματεύσεων»

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι αν δεν υπάρξει λύση στις τρέχουσες διαβουλεύσεις, δεν έχει νόημα η συζήτηση να παραταθεί εκ νέου, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για τελικό γύρο διαπραγματεύσεων.

«Η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θελουν να κάνουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές. Δεν βρίσκουμε σωστή την δήλωση Αιντε. Στο δείπντο της 27ης είπαμε καθαρά πως αυτή είναι τελική διάσκεψη. Αυτή η στάση μας είναι καθαρή. Επομένως η δήλωση Αιντε δεν μας δεσμεύει», υπογράμμισε.

Οπως είπε, έχουν γίνει συνεδριάσεις σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο θέμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για την Αγκυρα δεν είναι καν σημείο έναρξης της συνάντησης, το δίπτυχο «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός». «Αυτό δεν το δεχόμαστε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δείξει όλη την δυνατή ελαστικότητα, αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις αρχές της.

(με πληροφορίες από ΚΥΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ