Αναιρέθηκε το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη εννέα μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Αναιρέθηκε το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη εννέα μελών του ΤΑΙΠΕΔ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται πλέον η χώρα, καθώς χθες το απόγευμα και λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group αναιρέθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν είναι σαφές αν ικανοποιεί τους θεσμούς.

To θέμα με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είχε προκαλέσει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης, καθώς τρεις από τους εννιά τεχνοκράτες που παραπέμπονταν σε δίκη με βούλευμα είναι στελέχη της Κομισιόν (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβένος). Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις Ντε Γκίντος έχει φτάσει στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει για την έγκριση της δόσης εάν δεν κριθούν οι συγκεκριμένοι τεχνοκράτες αθώοι. Νωρίτερα, χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις είχε σημειώσει πως το θέμα των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στην εκταμίευση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γνωστός από την ποινική δίωξη στην υπόθεση της Χ.Α., άσκησε αναίρεση κατά της παραπομπής των εμπειρογνωμόνων, κρίνοντας ότι το βούλευμα που τους παρέπεμψε σε δίκη ούτε αιτιολογημένο σωστά ήταν ούτε και βασιζόταν η παραπομπή τους στέρεα σε νόμο. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Oικονομικών τα 7,5 δισ της δόσης αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα μετά τις 10 Ιουλίου, καθώς χρειάζεται και η επικύρωση της απόφασης από το Eurogroup που θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα.

Συγχρόνως, το θέμα της τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες για την πρόσληψη 6.500 συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας έχει δυσαρεστήσει εκπροσώπους των θεσμών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πληρώνονται μέσω των ανταποδοτικών τελών των δήμων και όχι από τον προϋπολογισμό, οι θεσμοί τονίζουν ότι δεν ήταν ενήμεροι.

Στην Αθήνα βρίσκεται πλέον το σχέδιο Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό μορφή «επιστολής προθέσεων» την οποία αναμένεται να υπογράψει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η διαδικασία χρειάζεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς στις 27 Ιουλίου συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή