Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές, νέα άνοδος για το ευρώ

Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές, νέα άνοδος για το ευρώ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, ανατρέποντας το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε νωρίτερα. Καθοριστικό ρόλο στις χθεσινές απώλειες των χρηματιστηρίων διαδραμάτισε η άνοδος του ευρώ, η οποία πυροδοτήθηκε από σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις αρχές του 2018. Ως εκ τούτου, τα κέρδη του κλάδου βασικών υλών και των τραπεζικών μετοχών –οι οποίες ενισχύθηκαν από τα θετικά αποτελέσματα των στρες τεστ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού– δεν μπόρεσαν να συμπαρασύρουν τους γενικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι διολίσθησαν κατά 1,8% και 1,88%, αντιστοίχως. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,51% και ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib κατέγραψε απώλειες 1,63%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P’s 500 κινήθηκαν στο «κόκκινο», με πτώση άνω του 1% λίγο πριν από το κλείσιμο λόγω της μαζικής ρευστοποίησης θέσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι επενδυτές τηρούν σήμερα επιφυλακτική στάση για την υψηλή αποτίμηση των μετοχών τεχνολογίας ύστερα από ένα ράλι που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ρεκόρ τον δείκτη S&P’s 500. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Apple υποχωρούσε έως και 1,2% εν μέσω της συνεδρίασης. Εξαίρεση στη χθεσινή πτώση των αμερικανικών μετοχών ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Οι έξι ισχυρότερες τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να καταβάλουν μερίσματα στους μετόχους.

Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 45,45 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent στο Λονδίνο στα 47,61, αντιστοίχως, παρατείνοντας το ράλι επί έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Αφορμή για τη χθεσινή άνοδο των τιμών «μαύρου χρυσού» αποτέλεσαν στοιχεία που έδειξαν πτώση της εβδομαδιαίας παραγωγής στις ΗΠΑ. Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις στην αγορά του πετρελαίου, διότι δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για άνοδο έπειτα από την πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Σημειωτέον ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 100.000 βαρέλια στα 9,3 εκατ., αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή