ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας η Frigoglass

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η βιωσιμότητα της «Frigoglass» θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλλίας στα Βασιλικά Δικαστήρια (Royal Courts of Justice), όπου εξετάζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εισηγμένης επιχείρησης. Η εταιρεία έχει ήδη διανείμει επεξηγηματική επιστολή σε πιστωτές και ομολογιούχους για τις προθέσεις και την αναγκαιότητα του σχεδίου. Ωστόσο, χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody’s» έθεσε σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (limited default) τη Frigoglass, καθώς η εταιρεία αθέτησε –μετά τη λήξη περιόδου χάριτος 30 ημερών– την πληρωμή κουπονιού επί των μη διασφαλισμένων ομολόγων αξίας 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η θυγατρική Frigoglass Finance B.V.

Στην έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η Frigoglass εξακολουθεί να ανταποκρίνεται σε άλλες υποχρεώσεις.

Με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης η «Frigoglass» θα έχει πολύ λιγότερες εργοστασιακές μονάδες, αλλά πιο παραγωγικές, μικρότερες δαπάνες αλλά και μια διαφορετική φιλοσοφία και στρατηγική προσέγγισης των αγορών, όπου δραστηριοποιείται.

Ηδη έχουν κλείσει εργοστάσια που δεν θεωρούνταν αποδοτικά, όπως εκείνο στην Kίνα ή στις HΠA.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με τους ομολογιούχους και τις πιστώτριες τράπεζες (Citibank, HSBC, Alpha Bank και Eurobank) για την αναδιάρθρωση των χρεών της. Οι βασικοί όροι της συμφωνίας είναι οι εξής: α) μείωση του δανεισμού του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, κατά 136 έως 142 εκατ. ευρώ μέσω: α) της κεφαλαιοποίησης του δανείου της Boval (κύριος μέτοχος της Frigoglass) συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και β) είτε της αποπληρωμής είτε της κεφαλαιοποίησης ποσοστού έως 42% των ομολογιών συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 105 εκατ. ευρώ, καθώς και ποσοστού έως 13% του συνολικού δανεισμού των συμμετεχουσών τραπεζών, το οποίο αντιστοιχεί σε 11 εκατ. ευρώ επί συνολικού δανεισμού ύψους 82 εκατ. ευρώ. Το κατά πόσον θα αποπληρωθούν ή θα κεφαλαιοποιηθούν παραπάνω θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των κατόχων των ομολογιών σε αύξηση κεφαλαίου και στη νέα χρηματοδότηση με εξασφάλιση πρώτης τάξης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ