Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Frontex

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Frontex

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία καταγράφει ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Οπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ewa Moncure, σε συνάντησή της με Ευρωπαίους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τις ακτές της Αφρικής και της Τουρκίας στην Ε.Ε. κατέγραψαν τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση από 30% έως και πάνω από 70%. Τον Μάιο στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 2.240 παράτυποι μετανάστες, 31% περισσότεροι σε σχέση με τον Απρίλιο. H αύξηση αποδίδεται στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Ανατολικό Αιγαίο. Παρόμοια είναι η τάση και στη Δυτική Μεσόγειο.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σχεδόν 6.000 μετανάστες (αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση το 2016) αποπειράθηκαν να μπουν στην Ισπανία παραβιάζοντας τον φράκτη που βρίσκεται εγκατεστημένος στις βόρειες ακτές του Μαρόκου. Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα στην Kεντρική Μεσόγειο. Από την Κυριακή έως την Τετάρτη 10.000 μετανάστες εντοπίστηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες –το τελευταίο διάστημα– επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ συνολικά τον Μάιο, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 22.900, καταγράφοντας αύξηση 77% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την κ. Moncure, οι αναλυτές του Frontex επεξεργάζονται σενάρια ώστε σε περίπτωση νέας μεταναστευτικής κρίσης να υπάρξει επάρκεια σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό. Από το περασμένο φθινόπωρο εξάλλου, οπότε –τυπικά– ο Frontex μετεξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, έχουν δημιουργηθεί μόνιμες ομάδες συνοριοφυλάκων, που παίρνουν μέρος σε κοινές πτήσεις επιστροφών και –εάν χρειαστεί– θα μετάσχουν σε επιχειρήσεις «ταχείας επέμβασης», όπως παλαιότερα σε Ανατολικό Αιγαίο και Εβρο.

Υπηρεσίες

Σύμφωνα με την κ. Moncure, στο νέο «καθηκοντολόγιο» του Οργανισμού είναι και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με υπόπτους για τρομοκρατία: «Εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας και τροφοδοτούμε με δεδομένα τις εθνικές αρχές» δήλωσε σχετικά. Πλην της κ. Moncure, στην Ισπανία βρέθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και ο επικεφαλής του Frontex, Fabrice Leggeri. Επισκέφθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο της Ισπανίας (με έδρα στη Μαδρίτη) και συναντήθηκε με τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Δορυφορικού Κέντρου (EU Satellite Center – SatCen), στην αεροπορική βάση Torrejon, λίγο έξω από την ισπανική πρωτεύουσα.

Στόχος του, η επικαιροποίηση της συνεργασίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με το SatCen, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 και από το 2015 τροφοδοτεί τους αναλυτές του Frontex με εικόνες και πληροφορίες από στρατιωτικούς και «πολιτικούς» δορυφόρους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους οι επικεφαλής της Υπηρεσίας διευκρίνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Δορυφορικό Κέντρο παρέχει υπηρεσίες «επιτήρησης συνόρων» στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ μετέχει και σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας και δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

Ο προϊστάμενος Επιχειρήσεων του Δορυφορικού Κέντρου, Πορτογάλος Αντριάνο Μπαπτίστα, δήλωσε στην «Κ» ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τον Frontex είναι «ιδιαίτερα θετικά» και εξήγησε ότι το SatCen τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή με εικόνες από σημεία «κόμβους» παράτυπων μεταναστών, όπως οι ακτές της Λιβύης. Συχνά οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι κάνουν «ζουμ» την Ελλάδα και τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, ενώ το σημείο «επαφής» του SatCen με τις ελληνικές αρχές είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έγιναν στο πλαίσιο σεμιναρίου για την Αμυνα και Ασφάλεια στη Ν. Ευρώπη που διοργάνωσαν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Ισπανία και Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή