Η κυβέρνηση αναζητεί αφήγημα για την επιστροφή στις αγορές

Η κυβέρνηση αναζητεί αφήγημα για την επιστροφή στις αγορές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως συντονισμένος με τα μηνύματα των θεσμών να αποφύγει η κυβέρνηση βεβιασμένες κινήσεις για την έξοδο στις αγορές και να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να βγούμε πολύ νωρίς, αλλά όταν βγούμε, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα γνωρίζουν ότι η έξοδος ειναι στοιχείο μιας στρατηγικής».

Σημείωσε, μάλιστα, πως πρέπει να υπάρχει και ένα αφήγημα για τους επενδυτές, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε μεσοβραχυπρόθεσμο στόχο την πρόσβαση στις αγορές και είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το QE.

Μάλιστα, αντέστρεψε τη μέχρι πρότινος άποψη της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει στην ένταξη στο QE. H EKT, υποστήριξε, θα λάβει υπόψη της το αίσθημα των αγορών.

Το QE, είπε ο κ. Τσακαλώτος, έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεν πρέπει να υπερτονίζεται η σημασία του. Θα ήταν καλό για τις τράπεζες, αλλά δεν θα υπάρχουν και πολλά ομόλογα για να αγοραστούν.

Στο ίδιο πάνελ, στο συνέδριο στο Λαγονήσι, ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τοποθέτησε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «πριν από το τέλος του προγράμματος».

«Αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα είναι η επόμενη ιστορία επιτυχίας», σημείωσε, επικαλούμενος τα παραδείγματα των άλλων μνημονιακών χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία που βγήκαν από τα προγράμματά τους και σήμερα έχουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο ώς το τέλος του προγράμματος, αλλά και έπειτα από αυτό. Τα επόμενα βήματα δεν θα επικεντρωθούν στη λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη, είπε και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων. «Με αυτά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», σημείωσε.

Για άλλη μια φορά, εξάλλου, ο κ. Ρέγκλινγκ επέκρινε την τακτική που ακολουθήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «γύρισε την οικονομία πολλά χρόνια πίσω, ενώ το 2014 υπήρχαν θετικά στοιχεία».

Παραδέχθηκε ότι 7 χρόνια μνημόνιο είναι πολλά, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις, όπως η αύξηση της απασχόλησης.

Το ζήτημα του χρέους

Eν τω μεταξύ, από τη Γερμανία ο υφυπουργός Οικονομικών, Χριστιανοδημοκράτης, Γενς Σπαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει θέμα συζήτησης τους επόμενους μήνες, καθώς θα το θέσει το ΔΝΤ, σε σχέση με την προοπτική συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στην Deutsche Welle με αφορμή την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Σπαν είπε: «Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες υπό το πρίσμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση που σημειώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς, θα μειωθεί και το συνολικό βάρος του χρέους. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση του χρέους αλλά πώς θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή