Γιουνκέρ: Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

Γιουνκέρ: Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΙΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αναφορά στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία διεξάγεται στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας, έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από το Ταλίν, κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Εσθονία, εκφράζοντας την ελπίδα για παραγωγικές συνομιλίες.

«Πάντα είμαι έτοιμος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε: «Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν ήταν πολλά υποσχόμενος, αλλά όπως είπα, «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας συμπλήρωσε ότι «είχα διμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό με σχετικούς ανθρώπους και ως Εσθονός γνωρίζω πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα». «Είναι ευθύνη μας», συμπλήρωσε, «πώς να βρούμε ως Προεδρία την καλύτερη δυνατή λύση». «Θα θέσω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ», τόνισε ο κ. Ράτας. «Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Οσο για την έναρξη της εσθονικής προεδρίας ο κ. Ράτας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε». «Να κάνουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο δυνατή. Να φέρουμε απτά αποτελέσματα σε 6 μήνες για όλους τους Ευρωπαίους», είπε έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο κ. Ράτας από το Ταλίν αναφέρθηκε και στις τέσσερις προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας που είναι: 1) μια ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία, 2) η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγορά με καθιέρωση της ελευθερίας διακίνησης δεδομένων ως την 5η ελευθερία της ΕΕ, 3) η ασφάλεια και η άμυνα και 4) μια περιεκτική και βιώσιμη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός υπολόγισε το κέρδος από τη ψηφιακή αγορά στα 400 δισ. ευρώ ετησίως.

«Δεν έχω ακόμα smart phone», είπε ο κ. Γιουνκέρ, «ακόμα και έτσι ξέρω ότι το μέλλον είναι ψηφιακό και η ψηφιακή οικονομία πρέπει να γίνει τμήμα του ευρωπαϊκού DNA όπως είναι τμήμα του DNA της χώρας σας», είπε ο κ. Γιουνκέρ στον Εσθονό πρωθυπουργό.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει 140 προτάσεις για το θέμα και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας προτεραιότητα και την προώθηση και την επιτυχία του δικτύου 5G, που θα επιφέρει 146 δισ. ευρώ και 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας στην οικονομία.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε την ψηφιακή ατζέντα της Προεδρίας, καθώς η Εσθονία είναι η πιο αναπτυγμένη ψηφιακά χώρα της Ε.Ε. «Πρέπει να επενδύσουμε στο ψηφιακό μας μέλλον», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «η επιτυχία της ψηφιακής αγοράς εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή