Πέθανε η πρώην γαλλίδα υπουργός Σιμόν Βέιλ

Πέθανε η πρώην γαλλίδα υπουργός Σιμόν Βέιλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώην υπουργός Σιμόν Βέιλ, πρωτεργάτρια του νόμου που το 1974 νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία, πέθανε σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος της, ο Ζαν Βέιλ.

«Η μητέρα μου πέθανε σήμερα το πρωί στην κατοικία της. Θα γινόταν 90 ετών στις 13 Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Βέιλ, ο οποίος είναι δικηγόρος.

Φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής, ακαδημαϊκός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Σιμόν Βέιλ είχε επιζήσει των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου, όπου είχε εκτοπιστεί όταν ήταν 16 ετών, και ενσάρκωνε επίσης για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

 

 

Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Μεγάλη η απώλεια της πρώτης γυναίκας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ, που πρωτοστάτησε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

 

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Twitter

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογιαριασμό στο twitter για τον θάνατο της εμβληματικής Γαλλίδας πολιτικού. 

«Η Σιμόν Βέιλ συγκρούστηκε με τα άκρα & τον λαϊκισμό, ήταν με τους αδύναμους & την ενωμένη Ευρώπη. Μια τολμηρή γυναίκα, μια σπάνια πολιτικός».

Παράλληλα εξεδόθη ανακοίνωση από το κόμμα του, η οποία αναφέρει: 

«Μια εμβληματική φυσιογνωμία

Αν αναζητούσε κανείς έναν άνθρωπο που ενσάρκωνε, με την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή του, τις αξίες του ουμανισμού, της ανεκτικότητας, της ισότητας, της δημοκρατίας και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος, δύσκολα θα μπορούσε να παρακάμψει τη Σιμόν Βέιλ.

Η Σιμόν Βέιλ έφυγε σήμερα στα ενενήντα της έχοντας αγωνιστεί μαχητικά για αυτές τις ιδέες. Και μπήκε σε αυτόν τον αγώνα από πολύ μικρή, αμέσως μετά την έξοδό της από το Άουσβιτς. Τις ίδιες αξίες υπηρέτησε μέχρι το τέλος, από διαφορετικές θέσεις. Υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες δικαστικούς της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα υπουργός στη Γαλλία μετά από διάστημα 27 χρόνων (από το 1947 μέχρι το 1974 που διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ η Γαλλία δεν είχε καμία γυναίκα υπουργό), η πρώτη εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979, μέλος του γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας. Θα ήταν άδικο ίσως να απομονώσει κανείς μία από τις στιγμές της πορείας της, αλλά ιστορική έμεινε η εισήγησή για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη γαλλική Βουλή το 1974.

Μια άλλη Σιμόν Βέιλ, η μεγάλη φιλόσοφος, είχε γράψει πριν πεθάνει νέα ότι ένας μόνος άνθρωπος στο σύμπαν δεν θα είχε κανένα δικαίωμα, παρά μόνο υποχρεώσεις. Η Σιμόν Βέιλ που έφυγε σήμερα αγωνίστηκε για τα δικαιώματα τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σαν πολίτης, πολιτικός και δημόσια λειτουργός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή