Τσίπρας σε Πολάκη: Εμείς οι αστοιχείωτοι τα καταφέρνουμε

Τσίπρας σε Πολάκη: Εμείς οι αστοιχείωτοι τα καταφέρνουμε

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή του στον Παύλο Πολάκη εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εμείς οι αστοιχείωτοι, αρκετές φορές τα καταφέρνουμε παρά τα θεσμικά εμπόδια».

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα λόγο για «θετικό απολογισμό» στις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αφορούσαν την καθολική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών,  την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης στο φάρμακο και τις προμήθειες, όπως υποστήριξε.

«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες» και ότι «η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε» αν και, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αναγνώρισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός στο υπουργείο. Σημείωσε ακόμη ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία «η κατάσταση της δημόσιας Υγείας ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη».

Όπως ανέφερε αυτή «η κατάσταση της κατάρρευσης δεν οφειλόταν στις δρακόντιες μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά έγινε «σε μεγάλο βαθμό συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές». Επιλογές, που όπως είπε, υποστήριζαν ότι «ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη» και που είχαν στόχο «τη συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για την κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο.

«Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη» προκειμένου «να μεταμορφωθεί αυτή η εικόνα κατάρρευσης που παραλάβαμε».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το προσωπικό των νοσοκομείων «δίνουν τιτάνιο αγώνα για να στήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους». «Τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε και στο τέλος θα την κερδίσουμε» διαβεβαίωσε.

Τέλος, εξήγγειλε το άνοιγμα 9.500 θέσεων στην Υγεία. «Εχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν και από αυτά τα 5.000 (άτομα) θα είναι μόνιμο προσωπικό».

«Από 9,500 που δρομολογούμε να προσθέσουμε, οι 2.000 θα είναι γιατροί και προτεραιότητα θα έχουν τα τμήματα επειγόντων και οι ΜΕΘ»

Ξανθός: Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα κατάρρευσης στο σύστημα Υγείας

Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα κατάρρευσης του εθνικού συστήματος Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ομιλία του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο.

Στην ομιλία του, πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Ξανθός είπε ότι αυτή η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, είχε πει ότι θα κάνει τρία σημαντικά πράγματα στην Υγεία:

– Θα αντιμετωπίσει το θέμα του αποκλεισμού των εκατομμυρίων ανασφάλιστων από το ΕΣΥ. Αυτό το έκανε με απόλυτη συνέπεια.

– Η δεύτερη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν ότι θα στηριχτεί κατά προτεραιότητα το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι έχει υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Καταβλήθηκε ένα τιτάνιο έργο», τόνισε.

– Η τρίτη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν ότι θα ηθικοποιήσουμε το σύστημα Υγείας, με παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης και διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου.

Ο υπουργός είπε ότι με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, και με κορυφαία τη σχετική Εξεταστική, η κυβέρνηση έχει δώσει το πολιτικό σήμα ότι δεν υπάρχει πλέον ασυλία, πολιτική συγκάλυψη και ανοχή της πολιτικής φαυλότητας της προηγούμενης περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή