Το «καυτό» καλοκαίρι της Επιδαύρου

Το «καυτό» καλοκαίρι της Επιδαύρου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καυτά» από πολλές απόψεις προμηνύονται τα φετινά Επιδαύρια του Ελληνικού Φεστιβάλ, με τη θερμοκρασία να «ψήνει» το αρχαίο θέατρο.

Ο κύκλος των παραστάσεων ανοίγει απόψε με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά στη Μικρή Επίδαυρο. Εκεί ο Χρήστος Λούλης, ο Γιώργος Γάλλος και ο Μιχάλης Σαράντης θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον θρύλο της Μήδειας από την ανδρική σκοπιά. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την περυσινή του επιτυχία «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, σε ένα στοίχημα για τη δεύτερη κρατική σκηνή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (7, 8/7) ο Σταύρος Τσακίρης παρουσιάζει τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, που κλείνει την ιστορία του Οίκου των Ατρειδών, με τον Κώστα Καζάκο να ενσαρκώνει τον τραγικό εξόριστο βασιλιά. Στη Μικρή Επίδαυρο η Ιώ Βουλγαράκη αναδεικνύει το υπαρξιακό ζήτημα της «επιστροφής» μέσα από την «Αφιξιν» του Οδυσσέα στη διαφορετική πια Ιθάκη και την αιματηρή πράξη της μνηστηροφονίας.

Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και ο Εκτορας Λυγίζος παρουσιάζουν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (14,15/7) με τους Χρήστο Στέργιογλου, Αργύρη Πανταζάρα, Ανθή Ευστρατιάδου κ.ά.

Με τον Τζίμη Πανούση, που θα ερμηνεύσει τον Τρυγαίο στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο στην Αρχαία Επίδαυρο (21, 22/7). Ο σπουδαίος Νίκος Κυπουργός συνέθεσε τη μουσική και ο ταλαντούχος συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος, που έγινε γνωστός από το βιβλίο του «Γκιακ» (εκδ. Αντίποδες), έγραψε το λιμπρέτο, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Τη μουσική σύνθεση θα εκτελέσει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Στη Μικρή Επίδαυρο, σε αντιπαραβολή με την «ανδρική» Μήδεια, ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη με αποκλειστικά γυναικεία διανομή. Τον ομώνυμο ρόλο κατέχει η Στεφανία Γουλιώτη, του Οδυσσέα η Αννα Καλαϊτζίδου, ενώ στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» και τον «Κύκλωπα» του Θεόκριτου σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού (28, 29/7) είναι η «Αλκηστη» του Ευριπίδη από την Κατερίνα Ευαγγελάτου, στην πρώτη της σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο με τον Γιάννη Φέρτη στον ρόλο του Φέρη και καταξιωμένους ηθοποιούς.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, θα παρουσιάσει, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τη «Μήδεια» (4, 5/8) στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Τον ομώνυμο ρόλο έχει η Μαρία Ναυπλιώτου και του Ιάσονα ο Χάρης Φραγκούλης. Το ίδιο διήμερο στο μικρό θέατρο ο Ολιβιέ Πι παρουσιάζει μια σπονδυλωτή παράσταση με μια δική του ανάγνωση και μετάφραση των έργων «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Ικέτιδες» του Αισχύλου, που πέρυσι ανέβηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Τον κύκλο των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο θα κλείσει ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Αρης Μπινιάρης, ο οποίος στην πρώτη του αναμέτρηση με την Επίδαυρο θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου (11, 12/8) σε μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Η μουσικότητα θα είναι στο επίκεντρο της θεατρικής δράσης με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Ατοσσας και τον Νίκο Ψαρρά ως Δαρείο.

Οπως και πέρυσι, το Φεστιβάλ Αθηνών θα λειτουργήσει το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από 4 έως 12 ετών για τις ώρες των παραστάσεων.

Μεγάλο θέατρο

•«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (30/6, 1/7). Με τους: Γιάννη Στάνκογλου, Χρίστο Στυλιανού κ.ά.

•«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (7, 8/7). Με τους: Κώστα Καζάκο, Δημήτρη Λιγνάδη κ.ά.

•«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου (14, 15/7). Με τους: Χρήστο Στέργιογλου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.

•«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (21, 22/7). Με τους: Τζίμη Πανούση, Tάση Χριστογιαννόπουλο κ.ά.

•«Αλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (28, 29/7). Με τους: Γιάννη Φέρτη, Κώστα Βασαρδάνη κ.ά.

•«Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (4, 5/8). Με τους: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρη Φραγκούλη κ.ά.

•«Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη (11, 12/8). Με τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή