Το άσυλο ως όχημα ανομιών

Κύριε διευθυντά

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στοχεύουν στη μόρφωση των πολιτών, την επιστημονική έρευνα, την ανάπτυξη του πολιτισμού. Βοηθούν και εξοπλίζουν το άτομο, πνευματικά, να αντιμετωπίσει προβλήματα της ζωής. Η παροχή γνώσεων, η ανάπτυξη ενδιαφερόντων, η αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, η διακίνηση των ιδεών προσφέρονται και διεξάγονται ανεμπόδιστα, με απόλυτη ελευθερία. Οι χώροι που προσφέρεται το εκπαιδευτικό αγαθό και διεξάγεται η επιστημονική έρευνα ανήκουν σε αυτούς που προσφέρουν γνώσεις και σε εκείνους που επιθυμούν να ερευνήσουν και να τα αποκτήσουν. Κανείς άλλος δεν έχει θέση στους χώρους αυτούς, που πρέπει να περιφρουρούνται, κυρίως από τους δικαιούχους τροφίμους τους. Στην ανάγκη, η περιφρούρηση αναλαμβάνεται από εντεταλμένους για τη γενικότερη ασφάλεια, τάξη και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

Φυσικά, είναι δυνατόν να προκύπτουν προβλήματα δυσλειτουργιών, επιστημονικά, υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ. Η μελέτη αντιμετώπισης, επίλυσης αυτών των προβλημάτων ανήκει στις εντεταλμένες διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων. Δεν είναι απίθανο να διαφεύγουν κάποια ή να υπάρχει διάσταση απόψεων ή καθυστερήσεις αντιμετώπισης προβλημάτων. Ελεύθερα προβάλλονται τα αιτήματα των φοιτητών. Δημοκρατικά συζητούνται και, εν τω μέτρω της νομιμότητας και του δυνατού, επιλύονται, όσα είναι δυνατόν να επιλυθούν.  Αποκλείεται η κατάληψη χώρων ιδρύματος, η διά της βίας παρεμπόδιση συνέχισης της εκπαιδευτικής και μορφωτικής αποστολής τους. Απαράδεκτη η χρήση βίας, η ψυχολογική κατάπιεση, η αποθήκευση και χρήση οπλικών ή άλλων μέσων και χημικών ουσιών ή η εμπορία και χρήση ναρκωτικών. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο διακίνησης ιδεών!

Δημ. Γ. Σμυρλης, Συνταξιούχος Λυκειάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή