Το αλεξιβρόχιο θεολόγων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως την είδαν στη φωτογραφία που περπατάει πάνω σε ένα πάτωμα καλυμμένο από εκατοντάδες δολάρια ή σ’ αυτήν όπου επιδεικνύει με αυθάδεια το όπλο που έχει κάνει τατουάζ στο σώμα της. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διάβασαν και το άρθρο της Λιζ Τζόουνς στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, όπου μεταξύ άλλων έγραφε: «Προωθεί τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Εύχομαι αυτή η τοξική πριγκίπισσα της ποπ να σταματήσει να μολύνει τους δρόμους μας με τα τατουάζ της από όπλα, τα ψεύτικα μαλλιά, τα ψεύτικα νύχια και την ψεύτικη μαγκιά της».

Δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά ισχύει, ούτε αν το τραγούδι «Umbrella» της σούπερ σταρ Ριάνα αφαιρέθηκε από το βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό των Θρησκευτικών της Α΄ Λυκείου επειδή το ζήτησε η Εκκλησία ή είχε αφαιρεθεί πριν από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής της Εκκλησίας.

Το τελευταίο αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, απάντηση στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «υπογραφή θρησκευτικού μνημονίου». Είναι βέβαιο ότι η κάθε πλευρά, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εκκλησία, θα προσπαθήσει να υπερτονίσει στοιχεία της πραγματικής εικόνας για λόγους κατανάλωσης του εσωτερικού της ακροατηρίου.

Πάντως, το playlist που προκρίθηκε είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αν θα είναι ο Ακης Πάνου, η Ριάνα, ο Σαββόπουλος ή η Μαντόνα. Ποιοι τέλος πάντων καλλιτέχνες θα «αναλάβουν» το βάρος του εκσυγχρονισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών, το μπόλιασμα του ομολογουμένως συντηρητικότερου –και πιο βαρετού– μαθήματος του ελληνικού σχολείου με κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον; Εκσυγχρονισμός που είναι πέρα ώς πέρα καλοδεχούμενος. Θέλουμε νέα Θρησκευτικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Φυσικά. Θέλουμε να έχουν άλλη δομή, να διακρίνονται από μια σύγχρονη οπτική ματιά, να συμπεριλαμβάνουν υποστηρικτικό (μουσικό και οπτικό) υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες; Ναι.

Το πρόβλημα είναι ποιοι και πώς θα τα διδάξουν. Η τελευταία φορά που διορίστηκαν θεολόγοι ήταν το 2010. Πόσοι ήταν αυτοί; Ούτε δέκα. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι η πλειονότητα των θεολόγων στα ελληνικά σχολεία είναι άνθρωποι μεταξύ 50 και 60 ετών που εγώ τουλάχιστον δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα μπορέσουν –χωρίς την απαραίτητη δική τους μετεκπαίδευση– να υποστηρίξουν τη διδασκαλία των νέων Θρησκευτικών. Με λίγα λόγια, πάλι φλυαρούμε για τα μη ουσιώδη.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν», λέει το υπουργείο Παιδείας. Να το δεχθούμε. Και να επιτρέψουμε και στον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και στην Lady Gaga να μπουν στα νέα θρησκευτικά. Και φυσικά στη Ριάνα. Να σκεφτούμε κάποια στιγμή όμως και τον θεολόγο που θα κληθεί να μιλήσει στα παιδιά για το «Umbrella» της ποπ σταρ από τα νησιά Μπαρμπέιντος. Και πρέπει, τουλάχιστον, να το έχει ακούσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή