Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων συναντήθηκαν στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ (Gérard Collomb)  με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του επιτρόπου, οι κκ Κολομπ και Αβραμόπουλος συζήτησαν για την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία,  σε ό,τι αφορά τον σημαντικά αυξημένο αριθμό αφίξεων, τόσο από την αρχή του έτους όσο και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβαν την ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα έχει παγκόσμια διάσταση, θα είναι δίκαιη και ολοκληρωμένη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές προκλήσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ιδιαίτερα μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου 2017, οι κκ Αβραμόπουλος και Κολόμπ υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τα μέτρα που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν για την αντιμετώπιση των αφίξεων των παράτυπων οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη, μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση των μεταναστευτικών προκλήσεων, ο υπουργός και ο επίτροπος τόνισαν τη σημασία να παρασχεθεί βοήθεια προς τη Λιβύη, ιδίως μέσω της υποστήριξης και της εκπαίδευσης της Ακτοφυλακής της Λιβύης. Ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Collomb για τη δράση της Γαλλίας στο Σαχέλ, μιας και μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Γαλλία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για τη μετανάστευση με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Παράλληλα, οι κκ Αβραμόπουλος και Κολόμπο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος των επιστροφών, με τη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, της οποίας οι αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τις επιστροφές έχουν πρόσφατα ενισχυθεί.

Επιπλέον, υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, και ειδικότερα του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μελλοντικό σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Γαλλία για τη βελτίωση των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, κάτι  που θα ενισχύσει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Σχετικά με τη διαχείριση των εσωτερικών συνόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία θα συνεργαστούν στενά για τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους ευρωπαίους πολίτες. Ο Υπουργός και ο Επίτροπος εξέφρασαν τον κοινό τους προβληματισμό σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με την εισαγωγή συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα για τους πολίτες της ΕΕ, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ζεράρ Κολόμπ και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά, με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, για την από κοινού αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την ενίσχυση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή