Παρέμβαση από Γκουτιέρες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΑΝ-ΜΟΝΤΑΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εναν μηχανισμό διάσωσης των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία έθεσε χθες το πρωί σε λειτουργία ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος θα παραμείνει στο Κραν-Μοντανά μέχρι το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους εμπλεκομένους στις διαπραγματεύσεις στο τραπέζι. Οπως όλα δείχνουν, η διαδικασία θα κρατήσει λίγο ακόμα, άλλωστε ο ίδιος ο κ. Γκουτιέρες είπε χθες ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την επιβολή προθεσμίας (deadline) στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε σχεδόν καμία πρόοδος στο σκέλος της ασφάλειας, γι’ αυτό και η προσοχή του γ.γ. του ΟΗΕ στράφηκε στα διακοινοτικά κεφάλαια (περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση). Η πρωτοβουλία Γκουτιέρες, σε συνδυασμό με τις βρετανικές ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι, δημιούργησε αρχικά μια ατμόσφαιρα πιθανής τομής στις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η εξαμελής (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, Κυπριακή Δημοκρατία, τουρκοκυπριακή κοινότητα και Ευρωπαϊκή Ενωση) ομάδα εργασίας ξεκίνησε τις εργασίες χθες το μεσημέρι και –παρότι επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά στις 18.00– τελικά αντικαταστάθηκε από το τραπέζι των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πηγές από όλες τις πλευρές, ούτε στο διακοινοτικό τραπέζι υπήρξαν αποτελέσματα. Η ημέρα έκλεισε με το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Γκουτιέρες σε όλες τις πλευρές, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση.

Ακύρωση γεύματος

Το αίσθημα αδιεξόδου στη συζήτηση εγγυήσεων-ασφαλείας επέτεινε και η χθεσινή, για τρίτη ημέρα, αποτυχία συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει προσκόμματα, ωστόσο χθες ακυρώθηκε αρχικά ένα γεύμα που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι και έπειτα μια διμερής συνάντηση που επρόκειτο να το αντικαταστήσει. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ξεκάθαρα ότι η αντιπροσωπεία του κ. Τσαβούσογλου έχει ακυρώσει και τις δύο φορές τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ενώ πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2016. Λίγο αργότερα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «είναι ψέματα» πως η συνάντηση ακυρώθηκε με δική του υπαιτιότητα. Οπως είπε στους δημοσιογράφους, «δεν λέει αλήθεια ο κ. Κοτζιάς. Είναι πολύ καλός φίλος. Αλλά αν σας είπε ότι εγώ αρνήθηκα, τότε δεν λέει αλήθεια». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν καλό ούτε μέσα στην αίθουσα της διάσκεψης. Εκεί, ο κ. Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος επανειλημμένως προς τον κ. Κοτζιά, είπε ότι «εμείς δεν είμαστε καθηγητές, οπότε αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ρεαλιστικά». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς του απάντησε πως «δεν είναι κακό να είναι κάποιος μορφωμένος».

Ωστόσο, πέρα από την παραπολιτική διάσταση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου, επαναλήφθηκε χθες για ακόμη μία φορά η σκληρή γραμμή της Αγκυρας. Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η διάσκεψη στο Κραν-Μοντανά «είναι η τελική και η τελευταία και πρέπει να φθάσουμε σε συμβιβασμό σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή