Εως και κούρεμα σε «κόκκινους» οφειλέτες καταναλωτικών – καρτών

Εως και κούρεμα σε «κόκκινους» οφειλέτες καταναλωτικών – καρτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το 65% των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών να έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, η συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, εφόσον διαθέτει τη στοιχειώδη δυνατότητα, είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τις γενναίες διαγραφές που θα κάνουν οι τράπεζες ή οι εταιρείες διαχείρισης το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι πρώτη φορά στο παιχνίδι μπαίνουν και τα funds που θα αγοράσουν χαρτοφυλάκια καταγγελμένων κυρίως καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ανοίγει περαιτέρω τη βεντάλια των επιλογών για όσους θέλουν πραγματικά να απαλλαγούν από τα χρέη τους, ακόμη και αν πρόκειται για χρέη που δεν επιβαρύνονται με προσημειώσεις. Αυτό γιατί οι επιλογές που θα δώσουν θα είναι ένας συνδυασμός «κουρέματος» σημαντικού μέρους της οφειλής και αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού σε βάθος χρόνου, κάτι που μέχρι σήμερα οι τράπεζες προσέφεραν μόνο αποσπασματικά και όχι σε μεγάλο αριθμό οφειλετών.

Η πρώτη μαζική προσπάθεια γενναίων διαγραφών εκπορεύεται από τη Eurobank με αφορμή την πώληση 170.000 «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και καρτών συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η πρόθεση μεταβίβασης του επίμαχου χαρτοφυλακίου, που θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα της αγοράς των πωλήσεων σε funds, έπειτα από πολλά χρόνια απραξίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γενναία «κουρέματα», που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 95% της συνολικής οφειλής.

Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο η τράπεζα είχε υιοθετήσει την πρακτική της επικοινωνίας με τους συγκεκριμένους πελάτες, πριν προχωρήσει στην πώληση αυτών των δανείων προτείνοντάς τους την καταβολή μικρού μέρους της οφειλής και τη διαγραφή του υπολοίπου. Στόχος να ανακτήσει ένα έστω και μικρό ποσό από τις οφειλές αυτές που έχουν πάψει να πληρώνονται εδώ και πέντε, δέκα ή ακόμη και δεκαπέντε χρόνια και για τις οποίες η τράπεζα έχει πάρει σημαντικές προβλέψεις.

Επιδίωξη της τράπεζας είναι να κλείσει τα δάνεια αυτής της κατηγορίας οριστικά, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να τα ρυθμίσει και για αυτό το «κούρεμα» που προτείνει στους πελάτες συνοδεύεται με την άμεση αποπληρωμή του υπολοίπου του ποσού. Ετσι για μια οφειλή των 10.000 ευρώ, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από το χρέος του καταβάλλοντας ακόμη και 1.000 ευρώ, τα οποία όμως πρέπει να αποπληρώσει εδώ και τώρα και όχι σε δόσεις. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη μέρους αυτού του ποσού χωρίς μεγάλη ανταπόκριση, στον βαθμό που το σύνολο αυτών των δανείων είναι χωρίς εξασφαλίσεις και η πρωτοβουλία των γενναίων διαγραφών είναι η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί στους οφειλέτες πριν την οριστική πώληση αυτού του χαρτοφυλακίου.

Η μεταβίβαση σε funds, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, δεν συνεπάγεται για τον ίδιο τον δανειολήπτη μια κακή εξέλιξη. Αντίθετα, μπορεί να δώσει ίσως και πρόσθετες ευελιξίες από τις εταιρείες στις οποίες θα ανατεθεί η διαχείρισή τους στη συνέχεια. Μία από αυτές θα είναι η δυνατότητα να εξοφλήσουν μέρος της οφειλής σε δόσεις, π.χ. από ένα έως και πέντε χρόνια, περιορίζοντας ίσως το εύρος του «κουρέματος», το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό και μπορεί να φθάνει το 70% ή ακόμη και το 80%. Ο οφειλέτης πρέπει να σταθμίσει τις δυνατότητές του, εφόσον πάντα επιθυμεί να απαλλαγεί από το χρέος τους και έχει έστω μια μικρή δυνατότητα αποπληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή