Εμπιστοσύνη των κεντρικών τραπεζιτών για την Ελλάδα

Εμπιστοσύνη των κεντρικών τραπεζιτών για την Ελλάδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συνέδριο, έξω από τα συνηθισμένα, διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Εκεί βρέθηκαν κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, αλλά και ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, όπου συζήτησαν για την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θεματολογία που δείχνει ότι πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις οικονομικές μεταβλητές και άλλες παραμέτρους για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, συνάντησε ένα πολύ διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα – καμία σχέση με την ανησυχία και την αγωνία προηγούμενων ετών! Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η νέα συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο και έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ετσι, οι ερωτήσεις των κεντρικών τραπεζιτών και των οικονομολόγων προς τον κ. Στουρνάρα επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, των θεσμών και την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει σε βάθος χρόνου μια ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση. Η βελτίωση των προοπτικών για τη χώρα υπογραμμίστηκε και στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ωστόσο η αισιοδοξία μπορεί να χαρακτηριστεί «μετρημένη», κάτι αναμενόμενο δεδομένων των προκλήσεων που παραμένουν.

Γαλλικό fund με ελληνικό DNA

Επενδυτικό κεφάλαιο με «ελληνικό DNA» ιδρύθηκε στη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετείται σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα παρακολουθεί τους δείκτες της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κυρίως. Το όνομα αυτού Eolos και ο ιθύνων νους πίσω από το εγχείρημα είναι βετεράνος investment banker με «χιλιόμετρα» τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται και πίσω από επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ήδη συζητήσει με τις ελληνικές τράπεζες για την αξιοποίηση στοιχείων του χαρτοφυλακίου προβληματικών δάνειων και συμμετοχών τους, ενώ λειτουργεί και ως σύμβουλος μεγάλου ξένου ομίλου που συμμετέχει στις αποκρατικοποιήσεις. Περισσότερα και σπουδαιότερα θα γίνουν γνωστά και επισήμως στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε αναμένεται και επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.

Ενας φίλος απ’ τα παλιά

Guest Star της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ στα μέσα της εβδομάδας, ο πάλαι ποτέ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγημένης, Γιώργος Ανωμερίτης, «δημιούργησε σκηνικό». Κατέχοντας προφανώς κάποιες μετοχές συμμετείχε στη διαδικασία και όταν πήρε τον λόγο εγκάλεσε την τοποθετημένη από την Cosco διοίκηση για ενέργειες σχετικά με την παύση παλαιότερων πρωτοβουλιών (του), όπως η βιβλιοθήκη του ΟΛΠ και άλλα «nice to have» της εποχής «τότε που είχαμε λεφτά», όπως λέγεται εσχάτως και στα καλύτερα σπίτια.

Κάποιος όμως εκ των μικρομετόχων θυμήθηκε την υπόθεση των αμφιλεγόμενων αμοιβών του (βουλευτική σύνταξη συν μισθός προέδρου συν μισθός διευθύνοντος) και τον ρώτησε εάν έχει κλείσει την υπόθεση με την απαίτηση της εισηγμένης για επιστροφή των εκτιμώμενων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων που ανέρχονται στα 200.000 ευρώ περίπου.

Κάπου εκεί έληξε το ευχάριστο διάλειμμα, χωρίς να καταλάβουν πολλά πολλά οι Κινέζοι, μεταξύ των οποίων και ο κομισάριος του ΚΚΚ και πρόεδρος της μητρικής, Γουάν Μιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή