Δικαίωμα γάμου για γκέι ζευγάρια στη Γερμανία

Δικαίωμα γάμου για γκέι ζευγάρια στη Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ιστορική νίκη στη μάχη για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων θεωρήθηκε η χθεσινή ψηφοφορία, με την οποία η γερμανική Βουλή ενέκρινε την επέκταση του δικαιώματος γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Το μέτρο υπερψήφισαν όλα τα κόμματα και το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά όχι η καγκελάριος Μέρκελ.

Οταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (393 υπέρ, 226 κατά και 4 αποχές), στα έδρανα των Πρασίνων έπεσαν πολύχρωμα κομφετί, πανηγυρισμός που επικρίθηκε σφοδρά από τον πρόεδρο της Βουλής.

Είχε προηγηθεί μια σύντομη, φορτισμένη συζήτηση, με βασικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως ο Φόλκερ Κάουντερ, να υποστηρίζουν ότι «ο γάμος νοείται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας» και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Βερολινέζος βουλευτής Γιαν Μάρκο Λούκζακ, να χαρακτηρίζουν «παράλογη» την προσπάθεια «να προστατευθεί ο γάμος απαγορεύοντας τους γάμους».

Σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Κριστίνα Σρέντερ, ήταν μεταξύ των 75 Χριστιανοδημοκρατών που ψήφισαν υπέρ του «γάμου για όλους», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε τήρησε την ίδια αρνητική γραμμή με την καγκελάριο και με την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η Αγκελα Μέρκελ καταψήφισε, αλλά ήταν ουσιαστικά εκείνη που έδωσε το «πράσινο φως» στους βουλευτές της να σπάσουν την κυβερνητική πειθαρχία και να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το 80% της κοινής γνώμης συμφωνεί με την επέκταση του δικαιώματος γάμου και μετά την έγκριση, στη διάσκεψη των Σοσιαλδημοκρατών, ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο το κόμμα θα απαιτούσε την κατοχύρωση του μέτρου προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι είχε χαθεί. Αντί να αφήσει το ζήτημα να μετατραπεί σε προεκλογικό όπλο των πολιτικών της αντιπάλων, αποφάσισε να το «βγάλει από τη μέση», με έναν ελιγμό που αιφνιδίασε το κόμμα της. Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις της κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς από αύριο ξεκινούν οι θερινές διακοπές της Βουλής και στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Γιοχάνες Καρς μίλησε με οργή για τα εμπόδια που έθετε η καγκελάριος από το 2015 στα αιτήματα περί ισότητας. Οι πρώτοι γάμοι αναμένονται στα τέλη της χρονιάς, μετά την έγκριση της Ανω Βουλής και την υπογραφή του προέδρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή