Μια πώληση που ανέβασε ψηλά τον πήχυ

Μια πώληση που ανέβασε ψηλά τον πήχυ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services Holding B.V. κλείνει ο πιο ουσιαστικός κύκλος αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού κλάδου, που ξεκίνησε με αιχμή την υποχρέωση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα να πουλήσουν τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες. Οι πωλήσεις των ασφαλιστικών θυγατρικών από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς είχαν προβλεφθεί ήδη στα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει η DG Comp για τις τρεις τράπεζες, στο πλαίσιο της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, και με την υλοποίησή τους το 30% της ασφαλιστικής αγοράς αλλάζει χέρια περνώντας στην ιδιοκτησία ξένων ομίλων.

Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την οποία κλείνει η αυλαία της πώλησης των ασφαλιστικών, θυγατρικών των τραπεζών, ολοκληρώθηκε, επιτυγχάνοντας τίμημα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου που προσέφερε η EXIN Financial ανέβασαν ουσιαστικά την αποτίμηση της εταιρείας στα 958 εκατ. ευρώ, δίνοντας το προβάδισμα στο ελληνοαμερικανικό σχήμα EXIN – Calamos, που επικράτησε με διαφορά της κινεζικής Fosun. Το τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιπροσωπεύει 1,3 φορές τη λογιστική αξία της εταιρείας και 20 φορές τα κέρδη της, ανεβάζοντας τον πήχυ για τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου. Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς υλοποίησε πρώτη την υποχρέωση πώλησης, μεταβιβάζοντας το 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο Ergo, έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε η Eurobank με την πώληση του 80% της Eurolife στον καναδικό όμιλο Fairfax, έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο ανάλογης υποχρέωσης, ήταν άλλωστε και η πώληση της συμμετοχής που είχε η Πειραιώς στην ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη, που μεταβιβάστηκε σε ποσοστό 15% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό επανήλθε στα χέρια των Ελλήνων βασικών μετόχων.

Αν και η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπερκέρασε όλες τις προηγούμενες, η αλήθεια είναι ότι το τίμημα εξαγοράς και των άλλων δύο ασφαλιστικών εταιρειών υπήρξε υψηλό και επιτεύχθηκε σε μια δύσκολη κάθε φορά περίοδο, μεγιστοποιώντας την αποτίμηση του ασφαλιστικού κλάδου, που αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα στην εισροή ξένων επενδύσεων. Στην περίπτωση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, για τη διεκδίκηση της οποίας διαγωνίστηκαν δύο γερμανικοί όμιλοι, η Allianz και η Ergo, το τίμημα αντιπροσώπευε πέντε φορές τα κέρδη της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και η συμφωνία που υπήρξε το 2014 υλοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα εν μέσω capital controls. Η μεταβίβαση της Eurolife στη Fairfax πραγματοποιήθηκε, επίσης, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, συγκεντρώνοντας στην τελική φάση το ενδιαφέρον της καναδικής Fairfax και του αμερικανικού fund Apollo, ενώ το τίμημα αντιπροσώπευε επίσης μία φορά τη λογιστική αξία του ομίλου και πέντε φορές τα κέρδη του.

Ιδιωτική ασφάλιση

Τα προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο δημόσιο σύστημα υγείας δημιουργούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά προϋπόθεση είναι πάντα η σταθεροποίηση της οικονομίας και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Αυτοί που θα επωφεληθούν είναι οι ισχυροί της αγοράς, που κυριαρχείται πλέον από ξένους μεγάλους ομίλους. Στον κλάδο ζωής την πρώτη πεντάδα των εταιρειών συμπληρώνουν η Eurolife, η Εθνική Ασφαλιστική, η ολλανδική ΝΝ, η MetLife και η Interamerican, ενώ μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η Ergo Ασφαλιστική, η Interamerican, η Generali, η Allianz και η AXA, κυριαρχούν και στον κλάδο γενικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή