Στο Στρασβούργο ο αποχαιρετισμός στον Χ. Κολ

Στο Στρασβούργο ο αποχαιρετισμός στον Χ. Κολ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ευρωπαϊκή σημαία και μόνο θα καλύπτει το φέρετρο του Κολ, σήμερα, σε μία πρωτοφανή αποχαιρετιστήρια τελετή που θα γίνει για τον πατέρα της γερμανικής ενοποίησης και εγγυητή της ευρωπαϊκής ενότητας, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Μέχρι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ιδιαίτερης αυτής τελετής υπήρχαν κάποια εμπόδια που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και περίπου 10 ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Γερμανών, Γάλλων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σκοπός ήταν να ικανοποιηθεί η οικογένεια που δεν ήθελε μια κηδεία στη Γερμανία δημοσία δαπάνη, να αντιπροσωπεύει, ωστόσο, η τελετή το κύρος του πολιτικού.

Το γεγονός ότι η τελετή θα γίνει στη μικρή πόλη της Αλσατίας που βρίσκεται μια ανάσα από τα σύνορα με τη Γερμανία, και όχι στις Βρυξέλλες, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Η εικόνα του Κολ στην πόλη Βερντούν της Γαλλίας, 70 χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου είχε γίνει η μεγαλύτερη μάχη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, να στέκεται κρατώντας το χέρι του Γάλλου ομολόγου του Φρ. Μιτεράν, αποτέλεσε τη συμβολική στιγμή φιλίας μεταξύ των δύο κρατών γι’ αυτό και το Στρασβούργο θεωρήθηκε η πιο κατάλληλη επιλογή.

Στη σημερινή εκδήλωση, ηγέτες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» με έναν προσωπικό αποχαιρετισμό. Από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, στον πρώην πλανητάρχη Μπ. Κλίντον και τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φ. Γκονζάλες, ενώ οι Εμ. Μακρόν και Α. Μέρκελ θα κλείσουν τον κύκλο των ομιλιών. Αυτός που θα ξεκινήσει την τελετή με την ομιλία του, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς εκτός από στενός του φίλος, ο Κολ αποτέλεσε τον πολιτικό μέντορα του Λουξεμβούργιου πολιτικού.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες που ενημερώθηκε από την κ. Κολ για τον θάνατό του, λέει στενός συνεργάτης του προέδρου της Επιτροπής στην «Κ». Ο ίδιος θυμάται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του προέδρου της Επιτροπής το 2014, ο κ. Γιούνκερ είχε επισκεφθεί τον Χέλμουτ Κολ στην εξοχική του κατοικία στο Εγκισχαϊμ της Γερμανίας. «Ηταν μία ιδιαίτερη στιγμή». Εξαιτίας του εγκεφαλικού που είχε υποστεί ο Κολ, είχε μεγάλη δυσκολία να μιλήσει αλλά σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του κ. Γιούνκερ «είχε κάνει εντατικά μαθήματα με μία λογοθεραπεύτρια για να μπορέσει να πει μπροστά στις κάμερες ότι ο Γιούνκερ είναι ο καλύτερος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν» και να προσθέσει πως «αν είχες το σωστό διαβατήριο θα γινόσουν ο διάδοχός μου στην καγκελαρία της Γερμανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή